Riktigere bruk av legemidler mot migrene
Se aktuelt sak her.
Disse symptomene starter gjerne noen år før selve menopausen, og varer noen år etter menopausen. Hvor kraftige symptomene er, og hvor lenge de varer, varierer i stor grad fra kvinne til kvinne. For en del kvinner er symptomene så kraftige at det kan være riktig å behandle med hormoner. Samtidig medfører slik behandling risiko for bivirkninger.
Målet med denne kampanjen er å gi allmennlegene oppdatert kunnskap om, og skape bevissthet om fordeler og ulemper ved, hormonbehandling av symptomer under overgangsalderen. Vi ønsker å bidra til at kvinner med symptomer relatert til overgangsalderen får god informasjon fra sin lege, og dermed et bedre grunnlag for beslutning om behandling.
Kampanjen er utarbeidet i samarbeid med Norsk gynekologisk forening og Norsk forening for allmennmedisin.
Opioider er sterke, smertestillende legemidler som har svært god effekt ved mange akutte smerter, og som også er viktig for smertelindring til kreftpasienter.
For pasienter med langvarige ikke-maligne (som ikke skyldes kreft) smerter har derimot opioider vanligvis liten effekt, samtidig som bivirkningene er store og faren for å utvikle avhengighet er stor.
I land som USA og Australia har det vært en voldsom økning i forbruket av opioider ved langvarige ikke-maligne smerter. Dette har ført til det som kalles en opioidepidemi, der hundretusener av smertepasienter har utviklet avhengighet, og overdosedødsfall har økt dramatisk.
Selv om vi ikke har sett den samme utviklingen i Norge, så har det vært en vekst i forbruket av opioider også her til lands. Vi håper og tror at den nye KUPP-kampanjen kan bidra til å forebygge en ytterligere vekst i forbruket av opioider i Norge.
I denne KUPP-kampanjen vil vi oppdatere fastlegene på anbefalinger rundt bruk av opioider og andre medikamenter og ikke-medikamentelle tiltak for pasienter med langvarige ikke-maligne smerter.
Diabetes type 2 er en vanlig tilstand i norsk allmennpraksis. Det er de siste årene kommet en lang rekke nye medikamenter til behandling av tilstanden, men gjeldende norske og internasjonale behandlingsretningslinjer er tydelig på at det gamle og velprøvde medikamentet metformin er førstevalg for de fleste pasienter.
Hensikten med denne kampanjen var å gi fastlegene en bedre oversikt over de ulike medikamentene til behandling av diabetes type 2, og gi råd om hvilke medikamenter som bør velges til hvilke pasienter.
Det ble gjennomført besøk hos 1195 fastleger i kampanjeperioden. Vi har to studier i arbeid som ser på effekten av denne kampanjen basert på data fra Reseptregisteret. Vi planlegger å ha disse resultatene klare i løpet av 2021. Disse studiene vil forhåpentligvis gi oss mer kunnskap om nytten av KUPP.
Antibiotika er blant våre viktigste legemidler, og nesten 90% av all antibiotika som bruke i Norge skrives ut i primærhelsetjenesten. Vi vet at overforbruk av antibiotika vil føre til økt forekomst av antibiotikaresistens. Også unødvendig bruk av bredspektret antibiotika når smalspektret antibiotika er tilstrekkelig vil bidra til utvikling av resistens.
Hensikten med kampanjen var å oppdatere fastlegene på anbefalt bruk av antibiotika ved en del av de vanligste infeksjonene i allmennpraksis, hovedsakelig luftveisinfeksjoner (som er årsak til 60% av antibiotikabruken). Mange luftveisinfeksjoner går over av seg selv uten antibiotika, og mange skyldes virus, der antibiotika ikke har noen effekt. I de tilfellene der det er behov for antibiotika bør vanligvis et smalspektret preparat velges.
KUPP var ett av virkemidlene i regjeringens handlingsplan mot antibiotikaresistens som ble lansert i januar 2016.
1761 fastleger har mottatt besøk med denne kampanjen.