Produsentuavhengig legemiddelinformasjon
for helsepersonell

RELIS Nyhetsbrev 6. april 2018

Klikk her for å se nettutgaven

Pollenallergi hos gravide og ammende – hva er trygg behandling?

RELIS har gjennomgått dokumentasjonen som finnes om de ulike legemidlene mot pollenallergi. Artikkelen oppsummerer kunnskapen som finnes per 2018 og gir råd om behandling hos gravide og ammende.

RELIS årsrapport 2017

RELIS-årsrapport for 2017 er nå ferdigstilt, og sendes i disse dager ut til legemiddelmyndigheter og andre samarbeidspartnere.

Inkontinensmidler hos eldre

Mange eldre skjuler at de lider av urininkontinens. Inkontinensmidler med antikolinerg effekt kan medføre forvirring, obstipasjon, urinretensjon og munntørrhet hos eldre.

Vektøkning av hormonelle antikonsepsjonsmidler?

Tilgjengelige data gir ikke tilstrekkelig dokumentasjon til å kunne konkludere med at hormonelle antikonsepsjonsmidler gir vektøkning. En eventuell effekt på vekt er i så fall beskjeden.

Hudnekrose og warfarin

Warfarin kan forårsake warfarinindusert hudnekrose. RELIS har sett litt nærmere på mekanisme, patofysiologi og hva som rapporteres.

Hvorfor bør ikke NSAIDs gis til barn med kreft?

RELIS har nylig fått spørsmål om hvorfor barn med kreft ikke får NSAID sammen med paracetamol som smertelindring. Grunnen er at NSAIDs har innvirkninger på nyre, lever, benmarg, trombocytter og nøytrofile granulocytter. I tillegg kommer at NSAIDs ofte gir bivirkninger på slimhinner, som denne gruppe...

Paracetamol, acetylsalisylsyre og koffein som smertestillende ved amming

Vi mener at Paralen (paracetamol, acetylsalisylsyre, koffein) ikke bør være førstevalget når ammende har behov for smertestillende legemidler, selv om preparatomtalen sier at Paralen kan brukes under amming.

Legemidler og tarmflora: Mer enn antibiotika

En ny studie viser at hvert fjerde legemiddel kan hemme veksten av normale tarmbakterier. En mulig konsekvens er at vanlige legemidler som ikke er antibiotika kan bidra til antibiotikaresistens.

Fagseminar på Vestlandsturné

I 2018 arrangerte RELIS Vest for første gang et dagsseminar i Bergen, Stavanger, Førde og Haugesund i februar og mars.

Har du et spørsmål?

Søk i over 25000 svar eller spør RELIS.

Meld en bivirkning

Din melding kan bidra til en tryggere pasientbehandling.

Kurs og seminarer

Vi tilbyr kurs, seminarer og annen undervisning i alle helseregioner.