Produsentuavhengig legemiddelinformasjon
for helsepersonell

RELIS Vest
Tlf: 55 97 53 60
E-post: relis@helse-bergen.no
www.relis.no

Utredningen er utarbeidet på grunnlag av tilgjengelig litteratur og ressurser på publiseringstidspunktet. Innholdet i utredningen oppdateres ikke etter publisering. Helsepersonell er selv ansvarlig for bruk av utredningens innhold i rådgivning eller pasientbehandling.

RELIS database 2010; spm.nr. 6050, RELIS Vest

Dato for henvendelse: 01.02.2010

  • RELIS Vest

  • Utredningen er utarbeidet på grunnlag av tilgjengelig litteratur og ressurser på publiseringstidspunktet. Innholdet i utredningen oppdateres ikke etter publisering. Helsepersonell er selv ansvarlig for bruk av utredningens innhold i rådgivning eller pasientbehandling.

NB! Denne utredningen er mer enn 5 år gammel

Borago krem til behandling av infantilt seboréisk eksem

Dato for henvendelse: 01.02.2010

RELIS database 2010; spm.nr. 6050, RELIS Vest

SPØRSMÅL: Henvendelse om en problemstilling rundt behandling av infantilt seboréisk eksem (seboréisk dermatitt, melkeskorpe, skurv, hedninghud) hos spedbarn. Det har tidligere vært anbefalt å behandle med salisylolje eller salisylvaselin. På helsestasjonen har man nå fått en prøve på Borago krem til bruk ved dette problemet. Kjenner RELIS til noen anbefalinger og forskning på dette området? Henvendelse fra en helsesøsterstudent.

SVAR: I følge sidene til produsenten CCS inneholder Borago krem borago olje fra agurkurt (borago officinalis) som aktiv komponent. Fullstendig innholdsfortegnelse: Aqua, Borago Officinalis, Steareth-21, Steareth-2, Cetyl Alcohol, Stearyl Alcohol, Tocopheryl Acetate, Phenoxy-ethanol, Methylparaben, Propylparaben, SodiumCitrate, Citric Acid. Produktet markedsføres som effektivt mot skurv og bleiedermatitt (1).

Tross høy prevalens av seboréisk dermatitt, er lite kjent om tilstandens etiologi. En rekke faktorer som hormonnivå, soppinfeksjoner, ernæringsforstyrrelser og nevrogene faktorer er forbundet med tilstanden (2). Infantil seboréisk dermatitt (ISD) sees hos spedbarn i de første levemånedene og forekommer fremst i bleieområdet, hudfolder og hodebunn (skurv).

Bruken av borago olje mot ISD/skurv baseres på teorien om at tilstanden skyldes mangel på gammalinolensyre (GLA). Høyt innhold av GLA i borago oljen skal kunne rette opp denne balansen ved påføring og absorpsjon gjennom huden (3).

I en studie av 30 barn med ISD ble det funnet signifikant forskjell i mønsteret av essensielle fettsyrer i blodprøver hos barna med ISD sammenlignet med en gruppe friske barn. Man mener dette skyldes en umodenhet i et enzymsystem (delta-6 desaturase) som omdanner essensielle fettsyrer. Nedsatt funksjon av delta-6 desaturase vil bl.a. gi redusert omdannelse av linolsyre til GLA. Enzymfunksjonen normaliserer seg når barnet blir eldre og i studien var normalisering i fettsyremønsteret sammenfallende med at ISD forsvant (4).

I følge én kilde tyder foreløpige studier på at topikal bruk av borago olje kan ha effekt på infantil seboréisk dermatitt, men at dokumentasjonen foreløpig ikke er tilstrekkelig for å kunne trekke sikre konklusjoner. Samme kilde vurderer borago olje på huden som sannsynlig trygt ved anbefalt bruk (5).

Vi finner ingen andre kilder som omtaler bruken av borago olje ved ISD/skurv eller som har sammenlignet Borago krem med andre tiltak som er vanlig anbefalt mot ISD/skurv.

Referanser
  1. 1. CCS - Clean Chemical Sweden AB. www.ccs-se.com (3. mars 2010).
  2. 2. Norsk elektronisk legehåndbok. http://www.legehandboka.no/ (5. mars 2010).
  3. 3. Tollesson A, Frithz A. Borage oil, an effective new treatment for infantile seborrhoeic dermatitis. Br J Dermatol 1993; 129(1): 95.
  4. 4. Tollesson A, Frithz A et al. Essential fatty acids in infantile seborrheic dermatitis. J Am Acad Dermatol 1993; 28(6): 957-61. Abstract.
  5. 5. Natural Medicines Comprehensive Database. Borage. http://www.naturaldatabase.com/ (3. mars 2010).