Skip to content
RELIS Logo RELIS Logo
  • Hjem
  • Bivirkninger
  • Om RELIS
    • Om RELIS
    • RELIS Midt-Norge
    • RELIS Nord-Norge
    • RELIS Sør-Øst
    • RELIS Vest
  • Hjem
  • Bivirkninger
  • Om RELIS
    • Om RELIS
    • RELIS Midt-Norge
    • RELIS Nord-Norge
    • RELIS Sør-Øst
    • RELIS Vest
  • Hjem
  • Bivirkninger
  • Om RELIS
  • RELIS Midt-Norge
  • RELIS Nord-Norge
  • RELIS Sør-Øst
  • RELIS Vest

NB! Denne utredningen er mer enn 5 år gammel.

Boswellia serrata – interaksjoner og bruk ved graviditet

  • Publisert: 05.02.2016
Flere leger har kontaktet RELIS med spørsmål om VitaePro og lignende produkter kan brukes sammen med warfarin og om de kan brukes av gravide. Siden dette kan være aktuelt for mange pasienter har vi gjennomgått hva som foreligger av dokumentasjon om innholdstoffene når det gjelder interaksjoner. Produkter som inneholder Boswellia serrata kan tenkes å interagere med legemidler og bør unngås av gravide.

RELIS har blitt oppmerksom på at flere kosttilskudd er tilsatt et nytt innholdsstoff, Boswellia serrata. Boswellia er et tre som vokser i Afrika og Asia. Stivnet kvae, såkalt gummiharpiks, fra boswelliatreet har tradisjonelt blitt bruk til behandling av et vidt spekter av tilstander (1), ifølge eldre kilder også for å avslutte graviditet (2). Nå tilsettes boswelliaekstrakt i flere kosttilskudd (3), og markedsføres også som flere rene boswelliaprodukter (4). Ifølge produsentene bak boswelliaproduktene, har Boswellia serrata flere antatte helsegevinster. Disse skal ikke diskuteres her. Når det gjelder interaksjoner mellom boswelliaprodukter og legemidler, og bruk ved graviditet, foreligger det ikke konkrete opplysninger i produsentenes informasjonsmateriell. Produsentene overlater vurderingen av disse problemstillingene til forbrukerens lege (5).

Hva skal legen svare?
Det foreligger sjelden fullgod dokumentasjon på effekter, bivirkninger og interaksjoner for naturprodukter. Sammensetningen og effekten av virkestoffer i produktet, vil avhenge av planten produktet er hentet fra. Vekstvilkår, jordsmonn og hvor hyppig planten høstes, kan variere, og det samme gjelder hvilke deler av planten som benyttes og hvilken metode som brukes for å ekstrahere virkestoffene. Disse forholdene gjør det vanskelig å sammenlikne produkter med Boswellia serrata, og sammenlikningen vanskeliggjøres ytterligere av at produktene inneholder Boswellia serrata-ekstrakter med ulik konsentrasjon og ulik dosering.

Interaksjoner
Det er ikke gjort interaksjonsstudier av Boswellia serrata in vivo, men det er gjort in vitro studier som tyder på at Boswellia serrata-ekstrakt kan ha hemmende effekt på flere av enzymene som omsetter legemidler i kroppen. Dette gjelder CYP1A2, CYP2C19, CYP2C9, CYP2D6 og CYP3A4 (1, 6-7). Videre er det gjort studier som tyder på at Boswellia serrata-ekstrakt har immunstimulerende egenskaper, og at det således er en teoretisk mulighet for at stoffet kan redusere effekten av immunsuppressiva (1).

Hvis effektene som er observert in vitro, kan overføres til humane forhold, kan inntak av Boswellia serrata ha betydning for omsetning av svært mange legemidler (8). Legemidler som inaktiveres via disse enzymene, vil kunne foreligge i for høye konsentrasjoner, med fare for bivirkninger, mens legemidler som aktiveres via disse enzymene, vil kunne foreligge i for lave konsentrasjoner, med fare for terapisvikt. Den kliniske effekten av interaksjoner mellom Boswellia serrata og legemidler er ikke kjent, heller ikke hvilke doser av Boswellia serrata som ville være tilstrekkelige for at eventuelle interaksjoner skulle inntreffe. Hvis Boswellia serrata hemmer legemiddelomsetningen i kroppen i klinisk relevant grad, vil dette være særlig viktig for legemidler med smalt terapeutisk vindu og alvorlige bivirkninger.

Warfarin er et eksempel på et legemiddel som omsettes til inaktive forbindelser via flere CYP-enzymer, og de to viktigste er CYP2C9 og CYP3A4 (9). Warfarin er en vitamin K-antagonist som virker hemmende på flere koagulasjonsfaktorer. Hvis pasienter som behandles med warfarin, inntar midler som hemmer CYP2C9 og CYP3A4, vil det kunne medføre høyere warfarinkonsentrasjon med påfølgende høy INR og økt blødningsrisiko, uten at dosen er endret.

Klopidogrel er et eksempel på et legemiddel som aktiveres i kroppen, delvis via CYP2C19 (10). Klopidogrel omdannes til en forbindelse som virker hemmende på blodplatene. Samtidig bruk av klopidogrel og midler som hemmer CYP2C19, kan ventes å medføre lavere konsentrasjonsnivå av det aktive omsetningsproduktet av klopidogrel. Hvis konsentrasjonsnivået blir for lavt, vil det medføre risiko for terapisvikt med trombedannelse.

Det er lite dokumentasjon på interaksjoner mellom warfarin og Boswellia serrata, men det er publisert et par bivirkningsmeldinger om økt INR ved samtidig bruk (11). Det foreligger ikke publiserte studier av interaksjoner mellom klopidogrel og Boswellia serrata.

Graviditet
Bruk av Boswellia serrata ved graviditet er ikke godt studert, og hvorvidt det kan ha abortfremkallende egenskaper, slik det hevdes i eldre kilder, (2) er ikke sikkert. Anbefalinger i oppdaterte kilder (1,12) tilsier likevel at Boswellia serrata bør unngås ved graviditet og for kvinner som forsøker å bli gravide.

Konklusjon
RELIS vurderer at det bør utvises forsiktighet med bruk av produkter som inneholder Boswellia serrata ved samtidig bruk av legemidler, særlig legemidler med smalt terapeutisk vindu og risiko for alvorlige bivirkninger. Boswellia serrata anbefales ikke til gravide eller kvinner som forsøker å bli gravide.

Leger og pasienter som mistenker interaksjoner mellom kosttilskudd og legemidler, oppfordres til å melde fra til Legemiddelverket, via RELIS.

Referanser

  1. Natural Medicines Comprehensive Database, monograph Indian frankincense, oppdatert 30. juni2014.
  2. Basch, E, Boon, H. Boswellia, Journal of Herbal Pharmacotherapy, 2004; 4 (3): 63-83.
  3. I Norge: blant annet VitaePro og Vitamail Flex (Ifølge innholdsfortegnelse på nettstedene www.vitaepro.no og www.vitamail.no, lest 1. februar 2016).
  4. Boswellia. www.urtesenteret.no, søk 1. februar 2016.
  5. VitaePro. Spørsmål og svar. www.vitaelab.no, lest 1. februar 2016.
  6. Frank A, Unger M. Analysis of frankincense from various Boswellia species with inhibitory activity on human drug metabolising cytochrome P450 enzymes using liquid chromatography mass spectrometry after automated on-line extraction. J Chromatogr A 2006;1112 (1-2): 255-62.
  7. Abdel-Tawab M, Werz O, et al. Boswellia serrata: an overall assessment of in vitro, preclinical, pharmacokinetic and clinical data. Clin Pharmacokinet 2011;50 (6): 349-69.
  8. Spigset, O. Legemidler i praksis Cytokrom P-450-systemet Tidsskr Nor Lægeforen 2001; 121: 3296-8
  9. Statens legemiddelverk. Preparatomtale (SPC) Marevan. http://www.legemiddelverket.no/legemiddelsok (Sist oppdatert: 1. juli 2015).
  10. Statens legemiddelverk. Preparatomtale (SPC) Clopidogrel Actavis. http://www.legemiddelverket.no/legemiddelsok (Sist oppdatert: 23. desember 2015).
  11. Paoletti A, Gallo E et al. Interactions between natural health products and oral anticoagulants: Spontaneous reports in the Italian surveillance system of natural health products. Evid Based Complement Alternat Med 2011; 2011; 612150.
  12. Micromedex® 2.0 (online).Boswellia serrata. http://www.helsebiblioteket.no/ (Søk 1. februar 2016).  
Kari Kjeldstadli
Lege i spesialisering
Kontakt
Tone Westergren
Seksjonsleder, cand. pharm.
Kontakt

Skrevet av

Publisert i

Utredningen er utarbeidet på grunnlag av tilgjengelig litteratur og ressurser på publiseringstidspunktet. Innholdet i utredningen oppdateres ikke etter publisering. Helsepersonell er selv ansvarlig for bruk av utredningens innhold i rådgivning eller pasientbehandling.

  • 2016, Alternativ medisin, Artikler, Interaksjoner
Last ned PDF

Del denne artikkelen:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Nyttige lenker

Meld mistenkte bivirkninger

Still spørsmål

Kurs & seminarer

KUPP

Tryggmammamedisin

Sidekart

  • Hjem
  • Bivirkninger
  • Om RELIS
    • Om RELIS
    • RELIS Midt-Norge
    • RELIS Nord-Norge
    • RELIS Sør-Øst
    • RELIS Vest

Kontakt oss

Tekniske henvendelser sendes til:
IKT-skjema

Nyhetsbrev

Copyright © 2023 RELIS
FacebookTwitter
Page load link