Del denne artikkelen:
Facebook
Twitter
LinkedIn
NB! Denne utredningen er mer enn 5 år gammel.
RELIS har mottatt en bivirkningsmelding som beskriver en pasient med revmatoid artritt som blant annet opplevde økt kvalme etter bytte av metotreksatpreparat.
Bivirkningsmelding
En pasient har mye smerter på grunn av juvenil revmatoid artritt. Hun har brukt Enbrel (etanercept) i flere år, men har i følge legen det siste året hatt avtagende effekt av denne. Legen foreslår å gjeninnsette Metex, men pasienten er lite villig til dette da hun etter bytte fra Metoject til Metex for en tid siden har opplevd økt kvalme, oppbluss av betennelse og smerter i kroppen. Pasienten mener selv hun reagerer på tilsetningsstoffer i Metex, og autoseponerte derfor dette for et par uker siden. Legen mistenker at forverringen i leddgikten skyldes avtagende effekt av Enbrel.
Mulig økt kvalme ved bytte mellom metotreksatpreparater
Både Metoject og Metex inneholder metotreksat, men i forskjellige styrker; Metoject 10 mg/ml og Metex 50 mg/ml (1,2). Preparatene leveres av samme produsent og inneholder i tillegg til metotreksat kun natriumklorid, natruimhydroksyd og vann, og det er derfor lite sannsynlig at pasientens plager skyldes hjelpestoffene. Produsenten opplyser at plasmakonsentrasjonen blir den samme uavhengig av om det gis 10 mg/ml eller 50 mg/ml, men kjenner ikke til publiserte data som kan underbygge denne påstanden (3). Statens legemiddelverk viser imidlertid til at det i forbindelse med vurderingen av Metex ble utført en farmakokinetikkstudie for å sammenligne Metoject og Metex gitt intramuskulært og subcutant. AUC ble funnet å være lik for de to preparatene, men Metex oppnådde en høyere (15-20%) maksimal plasmakonsentrasjon. Legemiddelverket anser derfor ikke preparatene å være bioekvivalente (4). Kvalme er for øvrig en svært vanlig bivirkning både av Metoject og av Metex (1,2). I tilbakemeldingen til melder av bivirkningsmeldingen konkluderte RELIS med at det er en sannsynlig årsakssammenheng mellom økt metotreksat-assosiert kvalme ved bytte fra Metoject til Metex hos denne pasienten.
Utredningen er utarbeidet på grunnlag av tilgjengelig litteratur og ressurser på publiseringstidspunktet. Innholdet i utredningen oppdateres ikke etter publisering. Helsepersonell er selv ansvarlig for bruk av utredningens innhold i rådgivning eller pasientbehandling.