Del denne artikkelen:
Facebook
Twitter
LinkedIn
NB! Denne utredningen er mer enn 5 år gammel.
Interaksjoner mellom legemidler kan resultere i plagsomme, og noen ganger alvorlige bivirkninger. RELIS vil gjerne minne om at det kan være aktuelt å melde slike interaksjoner som mistenkte legemiddelbivirkninger. Hensikten med spontanrapporteringssystemet for legemiddelbivirkninger er å få med kunnskap om legemidlers sikkerhet, og man kan gjennom rapportering få kunnskap om nye eller hittil ukjente interaksjoner, samt økt erfaring og dokumentasjon for den kliniske betydningen av legemiddelinteraksjoner. Ved rapportering av interaksjoner bør det opplyses hvilke legemidler man mistenker at har interagert med hverandre (eget felt finnes på meldeskjemaet).
Nedenfor gjengir vi en hendelse som belyser problemstillingen.
Kasuistikk:
En pasient fikk ordinert økning i sin litiumdose samtidig det ble ordinert Mobic (meloksikam) som smertestillende behandling. I løpet av noen dager utviklet han symptomer på litiumforgiftning. Mobic-behandlingen ble seponert igjen mens behandlingen med litium ble stoppet i to dager før man fortsatte med redusert dose.
Tidlige tegn på litiumtoksisitet inkluderer døsighet, sløvhet, muskelsvakhet, forverrelse av bevegelsestremor, muskelfasikkulasjon og nystagmus (1).
Samtidig behandling med litium og meloksikam eller andre NSAIDs gir risiko for litiumintoksikasjon. Mekanismen bak interaksjonen er at NSAIDs hemmer renal utskillelse av litium, noe som kan resultere i økte serumkonsentrasjoner. Kombinasjonen bør unngås dersom det ikke er mulig med frekvente serumkonsentrasjoner av litium for å styre dosen, spesielt ved oppstart og avslutning av NSAIDs-behandling. Reduksjon av litiumdosen kan være nødvendig ved samtidig behandling (1-4).
I det aktuelle tilfellet ble litiumdosen økt samtidig som man startet behandling med Mobic, og doseøkning kan i seg selv utløse toksisitet. Det er ikke mulig å fastslå hvor mye doseøkningen har bidratt og i hvilken grad interaksjonen har medvirket til pasientens symptomer, men RELIS har vurdert det som sannsynlig årsakssammenheng mellom pasientens reaksjoner og samtidig behandling med litium og Mobic.
Meldeskjema for helsepersonell og veiledning for utfylling finner du på www.relis.no/meldeskjema.
1. Statens legemiddelverk. Preparatomtale (SPC) Lithionit. http://www.legemiddelverket.no/legemiddelsok (Sist endret: 20. april 2004).
2. Statens legemiddelverk. Preparatomtale (SPC) Mobic. http://www.legemiddelverket.no/legemiddelsok (Sist endret: 11. januar 2007).
3. Eiermann B (red.). Janusinfo – Swedish Finnish Interaction X-referencing. http://www.janusinfo.se/sfinx/interactions/index_menus.jsp (10. august 2010).
4. Clinical Pharmacology © 2010 database. Drug Interaction Report: Lithium + meloxicam. Gold Standard. http://www.clinicalpharmacology.com (10. august 2010).
Utredningen er utarbeidet på grunnlag av tilgjengelig litteratur og ressurser på publiseringstidspunktet. Innholdet i utredningen oppdateres ikke etter publisering. Helsepersonell er selv ansvarlig for bruk av utredningens innhold i rådgivning eller pasientbehandling.