Del denne artikkelen:
Facebook
Twitter
LinkedIn
NB! Denne utredningen er mer enn 5 år gammel.
De vanligste bivirkningene av oseltamivir (Tamiflu®) er kvalme, oppkast, diaré og hodepine. Symptomene oppstår vanligvis etter første dose og avtar ofte under behandling. Inntak med mat kan redusere forekomsten (1).
Kunnskap om mer alvorlige bivirkninger er mangelfull. Inntil for et par år siden var alvorlige bivirkninger av oseltamivir (og zanamivir) nærmest ukjent. I 2007 dukket det opp bekymringsmeldinger fra Japan der man mente å ha observert alvorlige nevropsykiatriske bivirkninger av oseltamivir, spesielt hos barn og ungdom (inkl. symptomer som endret bevissthetsnivå, forvirring, unormal adferd, vrangforestillinger, hallusinasjoner, agitasjon, angst, marertitt) som i svært få tilfeller resulterte i skade eller fikk fatalt utfall (2,3). Bivirkningene er nevnt i preparatomtalen, men nevropsykiatriske bivirkninger er også rapportert hos pasienter med influensa som ikke har vært behandlet med oseltamivir (3).
I denne sammenheng er det interessant at nevropsykiatriske bivirkninger også er rapportert i studier der oseltamivir ble brukt profylaktisk. De to studiene ble gjennomført i England på til sammen 4 skoler der elever har besvart spørsmål om gjennomføringen (compliance) og bivirkninger av oseltamivir gitt profylaktisk i 10 dager (4,5). Svarprosenten var lav. I begge studiene svarte omtrent halvparten at de fikk gastrointestinale plager, i den ene studien ble milde nevropsykiatriske bivirkninger rapportert hos 18 %. Dette var hyppigst søvnforstyrrelser, mareritt og konsentrasjonsvansker (4). I den andre studien rapporterte 25 % hodepine og omtrent 30 % ”følte seg syke” (5).
Det finnes rapporter på raskt innsettende sentralnervøs depressiv reaksjon etter en til to doser som kan være assosiert med respirasjonsdepresjon, plutselig innsettende unormal oppførsel og andre sentralnervøse effekter av kort varighet (2). Av andre potensielle bivirkninger skal produsenten, Roche, i perioden 2002 til 2006 ha mottatt flere rapporter om diplopi og andre synsforstyrrelser, og om hjerte/rytmeforstyrrelser (6). Årsakssammenhengen er imidlertid, ifølge produsenten, ikke endelig avklart (7).
Økt kunnskap om bivirkninger på legemidlene til behandling av influensa (oseltamivir (Tamiflu®) og zanamivir (Relenza®) er ønskelig. Da midlene i tillegg kan føre til resistensutvikling (8), er alle tiltak for å få økt kunnskap viktige. Dette inkluderer overvåkning gjennom spontanrapporteringssystemet, og RELIS oppfordrer derfor helsepersonell til å rapportere alle bivirkninger på disse legemidlene til RELIS.
Utredningen er utarbeidet på grunnlag av tilgjengelig litteratur og ressurser på publiseringstidspunktet. Innholdet i utredningen oppdateres ikke etter publisering. Helsepersonell er selv ansvarlig for bruk av utredningens innhold i rådgivning eller pasientbehandling.