Del denne artikkelen:
Facebook
Twitter
LinkedIn
NB! Denne utredningen er mer enn 5 år gammel.
Tilskudd av folsyre (folat) utover kostholdsanbefalingene til gravide og kvinner som planlegger å bli gravide er et aktuelt tema for tiden, både i medisinske kretser og i massemedia. Betegnelsene folsyre og folat brukes i denne sammenheng om hverandre.
RELIS har også merket den store oppmerksomheten
ved at flere har kontaktet oss med spørsmål om dette emnet. Nedenfor gjengir vi derfor en noe utvidet versjon av den utredningen vi skrev som svar på en av disse henvendelsene.
Spørsmål
En sykehusfarmasøyt har kontaktet RELIS med spørsmål om vi har opplysninger om anbefaling av folsyre til gravide. Hun har fått en henvendelse om dette fra en lege som har en pasient som tidligere har fått et barn med ryggmargsbrokk.
Svar
Statens helsetilsyn anbefalte i rundskriv IK-4/93 å øke folatinntaket til 400 mikrogram pr. dag via kosten for å redusere førstegangsforekomst av nevralrørsdefekter. For å redusere gjentakelsesrisikoen hos kvinner som tidligere hadde født barn med nevralsrørsdefekter ble det der anbefalt å ta 4 mg folattilskudd daglig fra siste menstruasjon før forventet unnfangelse og frem til 12. svangerskapsuke (1a).
En arbeidsgruppe nedsatt av Statens ernæringsråd har vurdert behovet for økt folatinntak i Norge med hensyn til risiko for nevralrørsdefekter/fosterskader, hjerte-karsykdommer og kreft. Arbeidsgruppen leverte sin rapport i mars 1997. Her sies det i konklusjonen at intervensjonsstudier har vist en klar sammenheng mellom folattilskudd og redusert risiko for nevralrørsdefekter, og videre at fertile kvinner i Norge sannsynligvis ikke får tilført tilstrekkelig mengde folat (folsyre) i kosten til å redusere risikoen for nevralrørsdefekter. Det bør derfor settes i gang tiltak for å øke folatinntaket blant fertile kvinner og blant kvinner som planlegger graviditet (1b).
Mange land har laget anbefalinger for folattilskudd til gravide, og samlet sett anbefales:
Kvinner med høy risiko/gjenta-gelsesrisiko anbefales et daglig tilskudd på 4-5 mg folat.
Kvinner med generell befolkningsrisiko anbefales et daglig inntak på minst 400 mikrogram folat.
Som høyrisikogruppe regnes hovedsaklig kvinner som har født et eller flere barn med nevralrørsdefekter tidligere og kvinner som bruker antiepileptiske midler. Øvrige kvinner i fertil alder er plassert i gruppen med generell befolkningsrisiko.
Anbefalingene er enten rettet mot alle fertile kvinner eller mot fertile kvinner som planlegger å bli gravide. Mer spesifikt starttidspunkt for økt folatinntak angis noe forskjellig i de ulike lands anbefalinger (1a).
En ny rapport fra Statens ernæringsråd angående bruk av folat blant kvinner i fertil alder ble offentliggjort i mars 1998 (2). I denne rapporten anbefales det at kvinner som planlegger graviditet eller som kan regne med å bli gravide bør ha et folatinntak på minst 400 mikrogram daglig. For mange kvinner vil det være vanskelig å oppnå 400 mikrogram folat i kosten. På denne bakgrunn anbefales derfor kvinner som planlegger graviditet eller som kan regne med å bli gravide, et ekstra folattilskudd på 400 mikrogram daglig i form av tabletter. Folattilskuddet bør tas i god tid før graviditeten, fra siste måned før forventet befruktning og i svangerskapets første to til tre måneder. For kvinner som ikke har tatt folattilskudd før graviditeten, anbefales folattilskudd så snart graviditeten antas eller oppdages, og i svangerskapets første to til tre måneder. For kvinner med høy risiko eller gjentagelsesrisiko anbefales tilskudd på 4 mg folat pr. dag fra siste måned før befruktning og i svangerskapets første to til tre måneder, under tilsyn av lege.
Norsk legemiddelhåndbok anbefaler også 4 mg folsyre pr. dag til kvinner som tidligere har fått barn med nevralrørsdefekt og som planlegger å bli gravide (3).
Det finnes flere preparater som inneholder folsyre på markedet, både som legemidler og handelsvarer (kosttilskudd), som er tilpasset denne brukergruppen.
Disse nye anbefalingene medfører en utvidet bruk av folattilskudd, i tillegg til folat fra kosten, til kvinner som planlegger å bli gravide (pregravide) og kvinner som er gravide i første trimester i forhold til 1993-anbefalingene fra Statens helsetilsyn. Vi har fått opplyst at innholdet i Helsetilsynets rundskriv fra 1993 vil bli revidert i henhold til de nye anbefalingene (4).
Konklusjon
Det synes å være enighet om at kvinner med høy risiko for å føde barn med nevralrørsdefekter skal ha tilførsel av 4-5 mg folsyre (folat) daglig dersom de planlegger å bli gravide, samt i svangerskapets første trimester.
For kvinner med generell befolkningsrisiko gjelder ulike anbefalinger i forskjellige land. De norske anbefalingene er for tiden i endring, og de nye anbefalingene vil medføre at kvinner som planlegger å bli gravide, eller er gravide i første trimester, i større grad enn tidligere anbefales bruk av folsyretilskudd for å sikre et tilstrekkelig inntak for å redusere risikoen for å føde barn med nevralrørsdefekter.
1. Vurdering av behovet for økt folatinntak. Statens ernæringsråd rapport nr. 2/1997: 7-8(a), 25(b). |
Utredningen er utarbeidet på grunnlag av tilgjengelig litteratur og ressurser på publiseringstidspunktet. Innholdet i utredningen oppdateres ikke etter publisering. Helsepersonell er selv ansvarlig for bruk av utredningens innhold i rådgivning eller pasientbehandling.