Del denne artikkelen:
Facebook
Twitter
LinkedIn
NB! Denne utredningen er mer enn 5 år gammel.
RELIS 3 i Bergen ble startet som et prosjekt i 1994 og senteret har til dags dato vært lokalisert på og administrativt underlagt Haukeland sykehusapotek. En av senterets hovedoppgaver er å svare på spørsmål, hovedsakelig fra leger og farmasøyter, vedrørende medikamenter og bruk av disse. RELIS 3 tre er bemannet med en lege, to farmasøyter og har et godt samarbeide med Farmakologisk institutt, UiB, i form av ukentlige møter hvor henvendelser til sentret blir diskutert.
Til å evaluere våre tjenester og til å finne ut mer om bakgrunnen for våre klienters spørsmål, ble det laget et svarkort med åtte spørsmål. Fra november 1995 har man vedlagt dette kortet til skriftlige utredninger. Henvendelser som kun ble besvart med faks eller telefon ble ikke evaluert. 297 kort ble sent ut frem til våren 1998.
187 (63 %) av svarkortene ble returnert. 72 prosent av legene og 51 prosent av farmasøytene returnerte svarkortet. Av de evaluerte svarkortene kom 58 prosent fra leger, 33 prosent fra farmasøyter, 2 prosent fra sykepleiere og 2 prosent fra tannleger.
Vi var blant annet interessert i om brukerne var fornøyde med svarene våre. Vi spurte derfor om svaret var tilstrekkelig raskt, relevant, passe omfattende og om det hadde verdifulle referanser. Det viste seg at 69 prosent svarte ja på alle disse fire spørsmål, 19 prosent svarte ja på tre av fire spørsmål, 5 prosent svarte ja på to av fire spørsmål og 5 prosent svarte ja på kun ett av disse fire spørsmål. Én prosent svarte ikke ja på noen av spørsmålene. (Fravær av positive svar betyr i dette tilfellet ikke at det ble svart nei på spørsmålene. Det var en del ubesvarte spørsmål.) Av de 139 klienter som i tillegg til det skriftlige svaret hadde fått et telefonisk svar, svarte 134 (96 %) at dette hadde vært nyttig.
28 prosent av klientene hadde prøvd å få svar fra andre instanser før de kontaktet RELIS 3, mens 70 prosent kontaktet RELIS 3 direkte. 54 prosent svarte at det avgitte svaret førte til praktiske endringer eller råd, mens 37 prosent sa at dette ikke var tilfellet.
Vi konkluderer med at våre tjenester blir satt pris på av våre klienter og at våre svar påvirker deres praksis. Resultatene tyder på at helsepersonell i form av særlig leger og farmasøyter har nytte av et legemiddelinformasjonssenter.
Utredningen er utarbeidet på grunnlag av tilgjengelig litteratur og ressurser på publiseringstidspunktet. Innholdet i utredningen oppdateres ikke etter publisering. Helsepersonell er selv ansvarlig for bruk av utredningens innhold i rådgivning eller pasientbehandling.