Del denne artikkelen:
Facebook
Twitter
LinkedIn
NB! Denne utredningen er mer enn 5 år gammel.
Kasuistikk
En kvinne har brukt et preparat som inneholder fytoøstrogen og soya (Daily Wellness Fytoøstrogen Soya) mot ubehag i forbindelse med klimakteriet. Doseringen har vært 500 mg to ganger daglig. Noen dager etter at hun startet behandlingen fikk hun et anfall av urinsyregikt som varte i tre uker. Dette artet seg som smerter og vanskeligheter med å gå. Kvinnen er familiært disponert for urinsyregikt, men dette anfallet varte lenger enn tidligere anfall. Legemidlet ble derfor seponert, og symptomene forsvant. Noen dager senere ble behandlingen gjenopptatt, og pasienten utviklet på nytt de samme symptomene.
Svar
Daily Wellness Fytoøstrogen Soya finnes i 500 mg kapsler, hvorav 40 mg angis å være isoflavoner (1). Isoflavoner er noen av de aktive stoffene i soyabønner, og inngår i gruppen som kalles fytoøstrogener. Soyaisoflavonene er heterosykliske fenoler som strukturelt likner østradiol og selektive østrogen-reseptor modulatorer (SERM). Det er postulert at soyaisoflavoner kan ha svak østrogeneffekt hos postmenopausale kvinner med lave endogene østrogennivåer, og soyapreparater brukes peroralt blant annet for å lindre symptomer på menopause (2).
Urinsyregikt skyldes opphopning av urinsyre i kroppen. Belgfrukter som bønner, linser, kikerter og gule erter inneholder puriner som omdannes til urinsyre ved nedbrytning i kroppen (3). Høyt inntak av soya fra soyabønner kan derfor forverre urinsyregikt.
I dette tilfellet utviklet pasienten et anfall av urinsyregikt etter inntak av relativt høye doser soya. Symptomene forsvant ved seponering, og kom tilbake ved reeksponering for preparatet. Vi har derfor vurdert årsakssammenhengen mellom bruk av Daily Wellness Fytoøstrogen Soya, og utvikling av anfall av urinsyregikt som sannsynlig.
Lite er kjent om naturmidler/naturlegemidler og deres virkning/bivirkninger, og det er derfor viktig at bivirkninger som dette blir meldt til RELIS.
Utredningen er utarbeidet på grunnlag av tilgjengelig litteratur og ressurser på publiseringstidspunktet. Innholdet i utredningen oppdateres ikke etter publisering. Helsepersonell er selv ansvarlig for bruk av utredningens innhold i rådgivning eller pasientbehandling.