Del denne artikkelen:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Temakveldene har hovedsakelig vært rettet mot allmennleger og deres praktiske utfordringer på legemiddelfronten, og er godkjent av Legeforeningen som tellende timer for etterutdanning. Oppmøtet blant legene har vært godt, og i tillegg har mange farmasøyter deltatt. Totalt har 76 personer deltatt på ett eller flere av møtene i denne serien.
Den første temakvelden, ”Legemiddeloverfølsomhet” ble arrangert i juni 2011. Det ble fokusert på symptomer, utredning, håndtering og de hyppigst involverte legemiddelgruppene. Foredragsholderne er alle knyttet til Seksjon for klinisk spesialallergologi ved Haukeland universitetssykehus.
Foredrag:
Erik Florvaag, Laboratorium for klinisk biokjemi og Seksjon for klinisk spesialallergologi: Legemiddeloverfølsomhet – hva er det?
Fatemeh Chalabianloo, Seksjon for Klinisk farmakologi: De vanligste synderene ved legemiddeloverfølsomhet
Hilde Kristin Vindenes, Hudavdelingen: Hudreaksjoner av legemidler
Aud Berstad, Seksjon for klinisk spesialallergologi: Hyposensibilisering
Det andre kveldsmøtet, ”Naturlegemidler – pasientene bruker dem, er du forberedt?” fant sted i september 2011. Naturmidlers dokumentasjon og sikkerhetsvurdering ble gjennomgått, samt bivirkninger og interaksjoner av naturmidler. Foredragsholderne kom fra RELIS i Trondheim, Oslo og Bergen og har alle interessert seg spesielt for dette området.
Foredrag:Cecilie Sogn Nergård, RELIS Sør-Øst: Naturmidler – effekt, sikkerhet og svindel
Pål-Didrik Hoff Roland, RELIS Midt-Norge: Hva vet vi om naturlige midler som Ginkgo biloba, rosenrot, melatonin og glukosamin?
Jan Schjøtt, RELIS Vest: Leverbivirkninger av naturmidler
Det tredje kveldsmøtet, ”Eldre pasienter – nye tanker om behandling”, ble arrangert i november 2011. Det ble fokusert på oppstart og avslutning av legemiddelbehandling i allmennpraksis (og sykehjem). Foredragsholderne har spesiell interesse og kompetanse innenfor sine respektive fagfelt, og dekket både teoretiske og praktiske aspekter innenfor temaet legemidler og eldre.
Foredrag:Jan Schjøtt, Seksjon for klinisk farmakologi og RELIS Vest: Seponering – er ikke det farlig da?
Marit S Bakken, Haraldsplass/Universitetet i Bergen: START/STOPP – et verktøy for bedre legemiddelbehandling av eldre
Paal Naalsund, Geriatrisk seksjon, Haraldsplass: Behandling av depresjon hos eldre
Utredningen er utarbeidet på grunnlag av tilgjengelig litteratur og ressurser på publiseringstidspunktet. Innholdet i utredningen oppdateres ikke etter publisering. Helsepersonell er selv ansvarlig for bruk av utredningens innhold i rådgivning eller pasientbehandling.