Del denne artikkelen:
Facebook
Twitter
LinkedIn
NB! Denne utredningen er mer enn 5 år gammel.
Vi har mottatt en bivirkningsmelding om kraftig økt INR-verdi (7,7) hos en marevanbehandlet pasient etter at det ble startet topikal behandling med steroidkremer og mikonazol. Pasienten hadde brukt Locoid (hydrokortison), Diprosalic (betametason) og Daktacort (hydrokortison og mikonazol). På det tidspunktet den høye INR-verdien ble målt, hadde hun brukt Locoid og Diprosalic i 4 dager og Daktacort i ca. 2 uker.
Det er ikke kjent at det er klinisk relevante interaksjoner mellom topikale steroider og warfarin. Mikonazol, som er et av virkestoffene i Daktacort, har derimot en kjent interaksjon med warfarin. Mikonazol er en sterk hemmer av CYP2C9, som står for størstedelen av nedbrytningen av S-warfarin som har størst antikoagulerende aktivitet. Det ser ut til at denne interaksjonen kan forekomme også når mikonazol brukes i form av krem. I følge preparatomtalen forekommer det sjelden klinisk relevante interaksjoner fordi den systemiske tilgjengeligheten er liten, i størrelsesorden 1 %, etter topikal bruk (1). Det var opprinnelig antatt at systemisk absorpsjon av lokale soppmidler ikke ville være tilstrekkelig stor til å kunne gi systemiske effekter (2). Likevel rådes det til forsiktighet ved bruk samtidig med warfarin. Grunnen er at det er publisert kasuistikker der pasienter har fått til dels kraftig INR-stigning etter bruk av antikoagulantia og mikonazol/ekonazol krem eller vagitorier (2,3,4,5). Klinisk erfaring indikerer altså at man i noen tilfeller kan få en relevant interaksjon også etter bruk av topikalt mikonazol. Tilsvarende er det rapportert om uventet store endringer i INR etter vaginal applikasjon og det er foreslått at absorpsjonen muligens kan være økt hos personer med atrofisk vaginalt epitel (5).
Vi har ikke funnet gode data for individuell variasjon i absorpsjon av mikonazol fra hud, eller noen systematisk undersøkelse av interaksjonsrisiko hos warfarinbrukere. Det er lite undersøkt hvilke faktorer som kan påvirke absorpsjonen, men det er rimelig å tro at det vil avhenge av størrelse på behandlet hudområde, hudtykkelse, alder, skader og eventuell okklusjon.
Utredningen er utarbeidet på grunnlag av tilgjengelig litteratur og ressurser på publiseringstidspunktet. Innholdet i utredningen oppdateres ikke etter publisering. Helsepersonell er selv ansvarlig for bruk av utredningens innhold i rådgivning eller pasientbehandling.