Del denne artikkelen:
Facebook
Twitter
LinkedIn
NB! Denne utredningen er mer enn 5 år gammel.
Alvorlige og dødelige bivirkninger
• Andelen alvorlige bivirkninger ligger på samme nivå som i 2008 (46 %).
• Til tross for et større antall meldinger er antallet rapporterte dødsfall stabilt (127 dødsfall). Andelen dødelige tilfeller er under 4,4 %.
• Som tidligere år er de fleste dødsfallene knyttet til behandling med blodfortynnende legemidler.
Legemidler under særlig overvåkning i 2009
I 2009 ble flere biologiske legemidler satt på overvåkingslisten på grunn av mistanke om uheldige
klasseeffekter. Endringene skyldes i hovedsak det internasjonale fokuset på å kartlegge
risikofaktorene for progressiv multifokal leukoencefalopati (PML). I tillegg ønsket man å få informasjon om aktivering av immunologiske sykdommer, svulster og kreft samt hjerte- og karbivirkninger forbundet med bruk av biologiske legemidler.
Oppfølgingsrutiner for barn som behandles med legemidler mot ADHD er endret som følge av ny kunnskap. For å redusere bivirkninger hos denne pasientgruppen må leger kartlegge og følge opp hjerte- og karsykdom og psykisk sykdom.
Antallet bivirkningsmeldinger på kosttilskudd og naturlegemidler har økt fra 31 i 2008 til 52 i 2009. Halvparten av meldingene i 2009 var alvorlige. Kosttilskuddet Fortodol ble trukket fra markedet etter avsløring om ulovlig tilsetning av det smertestillende legemidlet (NSAID) nimesulid, som kan gi leverskade. Fortodol er knyttet til flere rapporterte tilfeller av leversvikt i Norge og Sverige. I tillegg er det i flere av meldingene mistanke om at kosttilskudd har gitt endret effekt av samtidige brukte legemidler. Et eksempel på det er kosttilskuddet VitaePro, som er mistenkt å ha gitt endret effekt av blodfortynnende legemidler og epilepsimidler.
Les den fullstendige bivirkningsrapporten for 2009.
Hvis du har spørsmål vedrørende bivirkningsrapportering for helsepersonell, kontakt RELIS. Meldeskjema for helsepersonell finner du på www.legemiddelverket.no/meldeskjema.
Utredningen er utarbeidet på grunnlag av tilgjengelig litteratur og ressurser på publiseringstidspunktet. Innholdet i utredningen oppdateres ikke etter publisering. Helsepersonell er selv ansvarlig for bruk av utredningens innhold i rådgivning eller pasientbehandling.