Del denne artikkelen:
Facebook
Twitter
LinkedIn
NB! Denne utredningen er mer enn 5 år gammel.
For mange legemidler er sikkerhet ved bruk i graviditet ikke endelig avklart, noe som gjenspeiles i legemiddelinformasjon om denne problemstillingen. Hensikten med denne studien var å sammenligne råd om bruk av legemidler ved graviditet fra henholdsvis RELIS og Felleskatalogen, i tillegg til å undersøke hvilke legemidler som RELIS hyppigst ble spurt om vedrørende bruk i graviditet. Datamaterialet var RELIS-utredninger om bruk av legemidler ved graviditet fra to år (2003 og 2005). Råd som ble gitt i disse ble sammenlignet med tilsvarende råd i Felleskatalogen for de aktuelle år. For hvert legemiddel ble råd ved graviditet fordelt på en av fire kategorier:
1. kan brukes
2. vurder mors nytte av behandlingen mot risiko for fosteret
3. frarådes brukt
4. mangler opplysninger om bruk ved graviditet
Vi fant at rådene fra RELIS og Felleskatalogen var forskjellige for 47% av legemidlene og at det var signifikant (p < 0,01) mer restriktive råd i Felleskatalogen enn fra RELIS. Legemidler fra ATC-gruppe N (med effekt på nervesystemet) var den gruppe legemidler som RELIS fikk flest spørsmål om vedrørende bruk i graviditet, og deriblant var det mange spørsmål om selektive serotoninreopptakshemmere (SSRI).
Det kan være tilfeldig hvilken kilde helsepersonell bruker for rådgivning til gravide kvinner. Forskjeller i anbefalinger mellom kilder vil gi risiko for uheldige konsekvenser, som f.eks. at noen gravide ikke får den behandling de har behov for og andre gravide får legemidler med fosterskadelig effekt.
Artikkelen på engelsk: Advice on drug safety in pregnancy – are there differences between commonly used sources of information? Abstract finnes her.
Denne studien er en del av et pågående doktorgradsprosjekt vedrørende legemiddelinformasjon i graviditet til helsepersonell og gravide kvinner. Ta gjerne kontakt med Sofia Frost Widnes ([email protected]), tlf 55975346, for ytterligere informasjon.
Utredningen er utarbeidet på grunnlag av tilgjengelig litteratur og ressurser på publiseringstidspunktet. Innholdet i utredningen oppdateres ikke etter publisering. Helsepersonell er selv ansvarlig for bruk av utredningens innhold i rådgivning eller pasientbehandling.