Del denne artikkelen:
Facebook
Twitter
LinkedIn
NB! Denne utredningen er mer enn 5 år gammel.
Kasus
En 40 år gammel kvinne ble behandlet med tyroksinnatrium (Thyroxin-Natrium), og fikk i tillegg desloratadin (Aerius) mot sin allergi. Etter 1-2 måneder mistet kvinnen smaks- og luktesansen. Desloratadinbehandlingen ble seponert og smaks- og luktesansen kom tilbake etter noen uker. Kvinnens allergi ble forsøkt behandlet med desloratadin på nytt og igjen mistet hun smaks- og luktesansen. Også denne gangen fikk hun tilbake smaks- og luktesans etter seponering av desloratadin. Tredje behandlingsforsøk ble gjort med cetirizin (Zyrtec), og kvinnen har foreløpig ikke opplevd de samme bivirkningene med dette legemiddelet.
Vurdering
Tap av smaks- og luktesans er ikke beskrevet i preparatomtalene for hverken Aerius, Zyrtec eller Thyroxin-Natrium (1-3). Søk i den norske bivirkningsdatabasen (4) viser ingen tilsvarende tilfeller for noen av de aktuelle preparatene. Søk i Verdens Helseorganisajons (WHOs) bivirkningsdatabase på cetirizin og desloratadin viser noen få tilfeller av tap av smakssans for begge legemidlene. Tallene fra disse databasene har noe begrenset verdi grunnet mangelfulle opplysninger i råmaterialet og de sier heller ingenting om frekvensen av bivirkninger. Opplysninger om bruk av andre legemidler, samt vurdering av årsak eller sannsynlighet for sammenheng mellom bivirkningen og legemiddelbruken er også mangelfull i dette materialet (5). Man bør også være oppmerksom på at tett nese i forbindelse med allergi (for eksempel ved manglende effekt av desloratadin) kan oppleves som nedsatt smakssans.
Konklusjon
RELIS har vurdert bruken av desloratdin (Aerius) som en sannsynlig årsak til denne pasientens symptomer. Ettersom seponering av legemidlet medførte symptomfrihet, gjeninnsettelse av det mistenkte legemidlet medførte at symptomene kom tilbake og ny seponering av det mistenkte legemidlet igjen medførte symptomfrihet, forsterker dette sammenhengen mellom behandling med legemiddelet og bivirkningene.
RELIS ønsker bivirkningsrapporter fra leger og farmasøyter med opplysninger om andre pasienter opplever lignende symptomer ved behandling med antihistaminer. Bivirkningsskjema finnes under menyen Bivirkninger->Skjemaer
Utredningen er utarbeidet på grunnlag av tilgjengelig litteratur og ressurser på publiseringstidspunktet. Innholdet i utredningen oppdateres ikke etter publisering. Helsepersonell er selv ansvarlig for bruk av utredningens innhold i rådgivning eller pasientbehandling.