Del denne artikkelen:
Facebook
Twitter
LinkedIn
NB! Denne utredningen er mer enn 5 år gammel.
Pasientkasus
En ung mann ville prøve kosttilskudd, og begynte å ta preparatene Super Antioxidant®, IgG Boost®, Tegreen® og LifePak Essentials®. To måneder senere ble han lagt inn på sykehus med symptomer på hepatitt. Pasienten hadde da ikterus, og blodprøver viste bilirubin på 275 µmol/L, ASAT på ca 2000 U/L og ALAT på ca 4000 U/L. Aktuelle virale årsaker ble utelukket gjennom relevante prøver. Symptomene hadde utviklet seg gradvis fra et par uker etter at pasienten begynte med naturmidlene. Preparatene ble seponerte på sykehuset, og leververdiene har i etterkant bedret seg.
Diskusjon
Ifølge etikettene inneholder preparatene pasienten har tatt følgende stoffer:
Super Antioxidant®: vitamin A, vitamin C, vitamin E, selen, og i tillegg ekstrakter av grønn te, soya-isoflavon og diverse grønnsaker og planter.
IgG Boost®: ekstrakt av valleprotein.
Tegreen®: ekstrakt av grønn te.
LifePak Essentials®: diverse vitaminer og mineraler.
RELIS har ved søk i litteraturen ikke funnet noen rapporter om hepatitt etter bruk av de aktuelle naturmidlene. Det finnes heller ikke noen andre rapporter om disse preparatene i den norske bivirkningsdatabasen (1). Vi har derimot funnet flere publikasjoner om hepatitt etter bruk av ekstrakt av grønn te (Camellia sinensis), som er ingrediens i både Tegreen® og Super Antioxidant®. To kasuistikker beskriver pasienter som fikk hepatitt etter noen måneders bruk av slikt ekstrakt. I begge tilfellene var leverfunksjonstestene normaliserte 1-2 måneder etter seponering, og reaksjonene kom tilbake ved reeksponering av naturmidlene. Alle virale prøver var negative. I begge kasuistikkene vises det også til flere andre rapporterte tilfeller av hepatitt etter bruk av grønn te-ekstrakt (2,3).
Hvis pasienten har fulgt doseringen på boksene har han fått i seg 4.500 µg vitamin A daglig, noe som tilsvarer 15.000 IE. Ernæringsmessig anbefalt mengde per døgn er 800-900 µg (4). Det er rapportert symptomer på hepatotoksisitet, deriblant ikterus og forhøyede leververdier, ved langvarig bruk av høye doser vitamin A. Doser ned i 15.000 IE har også gitt levertoksisitet, men det er sjelden slike reaksjoner oppstår ved bruk under 100.000 IE daglig. Risikoen øker imidlertid ved lever- eller nyresykdom, lav kroppsvekt, feilernæring av proteiner, hyperlipoproteinemi, alkoholinntak eller mangel på vitamin C (5)
RELIS har i dette tilfellet vurdert sammenhengen mellom naturmidlene og hepatitt som mulig, da vi ikke kan utelukke andre årsaker. Uventede reaksjoner etter bruk av naturmidler og naturlegemidler står på Legemiddelverkets overvåkningsliste, og vi oppfordrer til å melde slike bivirkninger til oss.
Utredningen er utarbeidet på grunnlag av tilgjengelig litteratur og ressurser på publiseringstidspunktet. Innholdet i utredningen oppdateres ikke etter publisering. Helsepersonell er selv ansvarlig for bruk av utredningens innhold i rådgivning eller pasientbehandling.