Del denne artikkelen:
Facebook
Twitter
LinkedIn
NB! Denne utredningen er mer enn 5 år gammel.
Introduksjon
Psykose forårsaket av lamotrigin er en sjelden bivirkning av preparatet. Vi presenterer her et pasientkasus hvor en mann fikk paranoid psykose som resulterte i selvmordsforsøk etter oppstart med lamotrigin.
Pasientkasus
Pasienten har ADHD og en affektiv lidelse med forverring vinterstid og stemningssvingninger, spesielt dype depresjoner. Han startet med Lamictal (lamotrigin) for å dempe affektive svingninger, og merket relativt raskt etter oppstart at han ble mer mistenksom, spesielt i sosiale sammenhenger. Dette tiltok frem mot seponering, da han hadde gjennomført et suicidforsøk og ble innlagt akuttavdeling (nedvurderende stemmer kontinuerlig var årsaken). Plagene utartet til en massiv paranoid psykose med klart affektivt preg. Han feiltolket stemmer og lyder til devaluerende stemmer, og dette utviklet seg til en massiv hørselshallusinose med depressivt preg. Han autoseponerte på grunn av en forglemmelse og merket da umiddelbart bedring, som har vedvart. At pasientens symptomer kom relativt raskt etter oppstart, og avtok ved seponering av lamotrigin forsterker sammenhengen.
Diskusjon
Psykose er beskrevet som en sjelden bivirkning av lamotrigin (1). En randomisert, dobbeltblindet placebokontrollert studie med 216 pasienter med epilepsi har vurdert effekt og sikkerhet av lamotrigin i doser på 300 mg og 500 mg (2). Av de 216 pasientene ble 14 tatt ut av studien på grunn av bivirkninger, 1 i placebogruppen, 3 i gruppen som fikk 300 mg lamotrigin og 10 i gruppen som fikk 500 mg lamotrigin. 10 av de 13 pasientene som ble behandlet med lamotrigin sluttet på grunn av CNS symptomer, 1 i 300 mg gruppen på grunn av psykose (2).
En kasuistikk er publisert der en pasient fikk subakutt psykose med bevegelsesforstyrrelse, agitasjon, forvirring og syns- og hørselshallusinasjoner 40 dager etter oppstart med lamotrigin for behandling av epilepsi (3). Pasienten hadde ikke tidligere hatt psykose, og hadde aldri brukt psykofarmaka.
Vi har ikke funnet beskrevet noen sammenheng mellom lamotrigin og selvmordsforsøk, men selvmordsforsøket kan ha funnet sted som følge av pasientens psykose. I WHOs internasjonale bivirkningsdatabase* er det per i dag 105 rapporter på selvmordsforsøk assosiert med lamotrigin (4).
Denne bivirkningsmeldingen er sendt inn til RELIS. Vi oppfordrer til at lignende meldinger sendes inn da det er viktig at slike sjeldne, alvorlige bivirkninger blir rapportert.
* WHO understreker at datauttrekk fra bivirkningsdatabasen ikke representerer WHOs offisielle syn og at dataene ikke er homogene med tanke på innsamling gjennom spontanrapporteringssystemet eller dokumenterer en sikker sammenheng mellom det aktuelle legemiddelet og bivirkningen.
Utredningen er utarbeidet på grunnlag av tilgjengelig litteratur og ressurser på publiseringstidspunktet. Innholdet i utredningen oppdateres ikke etter publisering. Helsepersonell er selv ansvarlig for bruk av utredningens innhold i rådgivning eller pasientbehandling.