Del denne artikkelen:
Facebook
Twitter
LinkedIn
NB! Denne utredningen er mer enn 5 år gammel.
Spørsmål
En lege spør om antipsykotika, spesielt Seroquel, kan utløse tvangshandlinger og om dette eventuelt er doseavhengig. Spørsmålet er basert på to kasus.
Det ene tilfellet gjelder en ca 30 år gammel mann med diagnosen paranoid schizofreni. Han har brukt Seroquel (quetiapin) 600 mg siden 2003. Dårlig compliance har utløst psykisk lidelse, derfor ble dosen quetiapin økt til 900 mg. Omtrent samtidig fikk pasienten symptomer på tvangshandlinger. Legen utelukker ikke at dette kan ha sammenheng med utvikling av sykdommen. Som tilleggsmedisinering får pasienten benzodiazepiner.
Det andre tilfellet er en kvinne, også ca 30 år gammel, med diagnosen paranoid schizofreni som har utviklet seg gradvis over tid. Hun har brukt Seroquel (quetiapin) i varierende dosering 600 – 1000 mg. Hun har fått symptomer på tvangshandlinger, men har ingen tilleggsmedikasjon.
Svar
Atypiske antipsykotika, som Seroquel (quetiapin), blir brukt i behandling av schizofreni. Andre atypiske antipsykotika, hovedsakelig risperidon og olanzapin, brukes også sammen med selektive serotonin reopptakshemmere (SSRI) ved behandling av tvangssymptomer/obsessiv-kompulsiv lidelse (1). Imidlertid viser det seg at symptomer på obsessiv-kompulsiv lidelse har blitt forverret eller oppstått etter behandling med klozapin, risperidon, olanzapin og quetiapin (1). Ved søk i litteraturen og databaser finner man mange rapporterte tilfeller av symptomer på obsessiv-kompulsiv lidelse som oppsto etter bruk av klozapin, risperidon og olanzapin (1), men det er ikke nevnt i godkjent preparatomtale (SPC) for quetiapin som er ett av de nyere atypiske antipsykotiske legemidlene (2). Hos 2/3 av pasientene oppsto symptomene for første gang under behandling med klozapin og risperidon. Det er derfor mulig at symptomene er en klasseeffekt forårsaket av bruk av atypiske antipsykotika (1). Klozapin induserte i de rapporterte tilfellene symptomer på obsessiv-kompulsiv lidelse i ett bredt dosespektrum, mens for risperidon oppsto symptomene i de fleste tilfellene kort tid etter oppstart av behandlingen og rask opptrapping av dose (1,3). Klozapin og andre nyere atypiske antipsykotika som risperidon, olanzapin, quetiapin og ziprasidon, har vist større affinitet for 5-HT2- reseptor sammenlignet med D2 reseptor og har derfor blitt klassifisert som serotonin-dopamin (5 HT-DA) antagonister (1). Utvikling av symptomer på obsessiv-kompulsiv lidelse kan derfor være knyttet til en mulig klasseeffekt av de atypiske antipsykotika. Det er blitt postulert at både 5-HT2A og 5-HT2C reseptorantagonisme har betydning for dannelse av tvangssymptomer hos pasienter med samtidig psykotisk sykdom, og forskjeller mellom ulike psykotiske midlers evne til å blokkere disse reseptorene kan derfor forklare forskjeller i stoffenes evne til å utløse slike symptomer (1,5).
Det er bare noen få kasusrapporter på quetiapin-induserte symptomer på obsessiv-kompulsiv lidelse (4,5). Det trengs mer dokumentasjon før det er mulig å si noe om dette skyldes at quetiapin har et lavere potensial for å indusere tvangssymptomer enn de andre atypiske antipsykotika og ved hvilke doser dette opptrer. Samtidig kan utvikling av tvangssymptomer henge sammen med utvikling av grunnsykdommen schizofreni, og medisinering med atypiske antipsykotika være en medvirkende årsak. Det kan derfor være vanskelig å stille diagnosen antispykotika-indusert obsessiv-kompulsiv lidelse ved utvikling av tvangssymptomer (3).
Ved mistanke om at pasientens symptomer på tvangshandlinger skyldes behandling med quetiapin (atypiske antipsykotika), bør dette meldes som legemiddelbivirkning til RELIS i regionen. Meldeskjema kan lastes ned fra www.relis.no.
Utredningen er utarbeidet på grunnlag av tilgjengelig litteratur og ressurser på publiseringstidspunktet. Innholdet i utredningen oppdateres ikke etter publisering. Helsepersonell er selv ansvarlig for bruk av utredningens innhold i rådgivning eller pasientbehandling.