Del denne artikkelen:
Facebook
Twitter
LinkedIn
NB! Denne utredningen er mer enn 5 år gammel.
Spørsmål
Et apotek har fått forespørsel fra kunde angående dokumentasjon på effekt av fytoøstrogener ved plager i overgangsalderen. Kunden bruker et produkt kalt Tofupill. Farmasøyt ønsker opplysninger om dokumentasjon og bivirkninger ved bruk av fytoøstrogener ved plager i overgangsalderen, samt eventuelle interaksjoner mellom fytoøstrogener og østrogener/progestagener som brukes ved hormonell substitusjonsbehandling.
Svar
Tofu fremstilles fra soyabønner og inneholder, i likhet med andre soyaprodukter, fytoøstrogener (planteøstrogener). Det er tre hovedklasser av fytoøstrogener, disse er isoflavoner, lignaner og kumestaner. I soyaprodukter finnes hovedsakelig isoflavoner (spesielt genistein, daidzein og glycitein) og laboratoriestudier har vist at disse har østrogeneffekter, men er langt mindre potente enn humant østrogen (1,2). Isoflavoner bindes både til både alfa- og beta-østrogenreseptorer, men har høyest affinitet for beta-østrogenreseptoren (3).
Interessen for fytoøstrogener som mulig gunstige substanser i behandling av klimakteriske besvær skriver seg fra epidemiologiske studier der det er observert lavere forekomst av plager i overgangsalder blant asiatiske kvinner med høyt innhold av soya i dietten (2). Man skal imidlertid være varsom med å si noe om årsakssammenheng ut fra slike studier, da en rekke andre faktorer kan være årsak til at disse kvinnene har lavere forekomst av klimakteriske besvær. Det er derfor nødvendig med dokumentasjon i form av randomiserte, kontrollerte studier for å si noe om hvorvidt fytoøstrogener er effektivt for behandling av plager i overgangsalderen.
Det er gjort noen randomiserte, kontrollerte studier som har undersøkt effekten av fytoøstrogener hos kvinner med klimakteriske plager. Det er også gjort systematiske oppsummeringer av disse studiene (2,4). I ‘Clinical Evidence’ rangeres fytoøstrogener som å ha ‘unknown effectiveness’ for behandling av menopausesymptomer (4). Dette er basert på gjennomgang av 9 randomiserte kliniske studier. De fleste av disse viser ingen signifikant reduksjon av hetetokter eller andre menopausesymptomer hos de som har fått fytoøstrogener sammenlignet med kontrollgruppen. Noen studier (3 stk) viser dog moderat positiv effekt av fytoøstrogener. En systematisk oversiktsartikkel har inkludert alle randomiserte, kontrollerte studier som sammenligner effekten av fytoøstrogener, enten som tilskudd eller gjennom kosten, med placebo/ikke-fytoøstrogen hos kvinner med klimakteriske besvær (2). Totalt var 25 studier inkludert (n=2348) (inkludert alle de 9 studiene omtalt over). Konklusjonen fra denne gjennomgangen var at fytoøstrogener ikke bedrer hetetokter eller andre symptomer hos kvinner i overgangsalderen.
Det er ingen konsensus om hva som er beste type eller dose av fytoøstrogener. Det er derfor stor variasjon mellom dose (34-160 mg daglig) og typer fytoøstrogener i de studiene som er gjort (2).
En annen svakhet er at bivirkninger er mangelfullt rapportert i de kliniske studiene. Av de 25 studiene som er inkludert i den systematiske oversiktsartikkelen er det kun 12 studier som har noe informasjon om bivirkninger. Ut fra disse studiene kan det virke som tilskudd av fytoøstrogener tolereres relativt godt. Det er hovedsakelig gastrointestinale bivirkninger som kvalme, diaré og forstoppelse som er rapportert (2). Det er imidlertid en bekymring for at fytoøstrogener kan gi endometriehyperplasi (3,4). I én studie ble det funnet at tilskudd av isoflavon 150 mg daglig (relativt høy dose) ga signifikant økt andel kvinner med endometriehyperplasi sammenlignet med placebo (6/154 [3.8%] med isoflavon versus 0/165 (0%) med placebo; P < 0.05) (4).
Det er generelt lite som er kjent om mulige interaksjoner mellom fytoøstrogener og legemidler. En kilde angir at det er en teoretisk mulighet for at fytoøstrogener kompetitivt hemmer effekten av substitusjonsbehandling med østrogen (3). Vi har ikke funnet kliniske studier der samtidig bruk av fytoøstrogener og østrogen/gestagen er undersøkt. Det er dermed vanskelig å si noe om effekten av en slik kombinasjon.
Konklusjon
Selv om enkelte studier har antydet at fytoøstrogener kan ha en gunstig effekt hos kvinner med klimakteriske plager, viser systematiske gjennomganger av flere randomiserte kliniske studier at fytoøstrogener ikke bedrer hetetokter eller andre symptomer hos kvinner i overgangsalderen. Generelt synes fytoøstrogener å være relativt godt tolerert. Det er imidlertid sett en økt risiko for endometriehyperplasi sammenlignet med placebo, og sikkerhetsprofilen forøvrig er mangelfullt studert. Også med tanke på interaksjoner er det mangelfull dokumentasjon. Det er en teoretisk mulighet for at fytoøstrogener kompetitivt hemmer effekten av østrogensubstitusjon, men dette er ikke dokumentert.
Utredningen er utarbeidet på grunnlag av tilgjengelig litteratur og ressurser på publiseringstidspunktet. Innholdet i utredningen oppdateres ikke etter publisering. Helsepersonell er selv ansvarlig for bruk av utredningens innhold i rådgivning eller pasientbehandling.