Del denne artikkelen:
Facebook
Twitter
LinkedIn
NB! Denne utredningen er mer enn 5 år gammel.
Spørsmål
Pasient bruker Albyl-E® (acetylsalisylsyre) og omega-3 fettsyrer. Pasienten har lest at disse to ikke bør brukes sammen. Lege lurer på om dette er riktig.
Svar
Acetylsalisylsyre (ASA) hemmer irreversibelt COX-1 enzymet i platene slik at syntesen av tromboxan hemmes og dermed aggregeringen av blodplatene. 100 mg ASA gir nær maksimal hemming av tromboxanproduksjon (1).
Omega-3 triglyserider er omtalt å ha antitrombotiske effekter som skyldes nedsatt produksjon av tromboxan-A2 og dermed redusert plateaggregering, noe som kan øke risikoen for blødninger (2,3).
Det er vist at eskimoer fra Grønland, som spiser store mengder fisk og således får i seg store mengder omega-3, har betraktelig lengre blødningstid sammenlignet med danske kontroller. Eskimoene har også flere tilfeller av hjerneblødning enn andre europeiske folkeslag (4).
Martindale refererer en studie der 11 unge pasienter med familiær hyperkolesterolemi ble behandlet med tilskudd av fiskeolje (3). Neseblødninger ble observert hos 8 av de 11 pasientene, og forlenget blødningstid målt hos 3 av dem. En annen studie utført på pasienter som gjennomgikk koronar bypasskirurgi og som ble behandlet med warfarin eller acetylsalisylsyre og fiskeolje, viste imidlertid ingen effekt på blødningsepisoder eller blødningstid (3).
Søk i litteraturen viser til enkelte studier som er gjort for å undersøke effekten omega-3 fettsyrer og ASA har sammen på platefunksjonen (2). Thorngren og medarbeidere viste i en studie på 10 friske frivillige som hadde spist fisk (som inneholdt 2-3 g omega-3 fettsyrer) daglig i 11 uker at ASA hadde en additiv effekt på plateaggregeringen (5). Svaneborg og medforfattere klarte ikke å demonstrere denne effekten i en nyere studie på 18 friske frivillige (2).
I en dobbelblind randomisert cross-over studie undersøkte Müller og medarbeidere den kliniske effekten av ASA og omega-3 tilskudd (4). I 21 dager fikk 12 friske frivillige enten tilskudd med 8 g omega-3 fettsyrer eller kapsler med olivenolje. I slutten av hver behandlingsperiode fikk pasienten 325 mg ASA, og man målte blødningstiden både før og etter ASA administrering. De fant en signifikant forlenget blødningstid etter omega-3 tilskudd i forhold til olivenoljetilskudd, men bare før ASA ble gitt. Blødningstiden ble påvirket i forhold til randomiseringen av de to gruppene. Pasientene som fikk olivenolje viste forandringer i blødningstiden etter ASA-inntak. Pasientene som fikk ASA og omega-3 tilskudd hadde forlenget blødningstid i forhold til baselineverdier, men hadde ikke signifikant lengre blødningstid enn olivenoljegruppen. Forfatterne konkluderer med at ASA gitt som enkeltdosering ikke forlenger blødningstiden hos individer som har en diett rik på omega-3 fettsyrer eller olivenolje (4).
Kliniske studier har vist at man må opp i høye doser omega-3 fettsyrer (4-10 g) for å få gunstig effekt på serumlipidprofilen (6). Sikkerheten ved å øke på med omega-3 er verd å legge merke til, da man også har sett at forlenget blødningstid assosiert med fiskeolje er et dose-relatert fenomen. Den kliniske relevansen er noe omdiskutert, da en studie viste at 10 g EPA (eicosapentaenoic acid) gitt daglig, hadde mindre effekt på blodplatene enn en dose ASA på 325 mg.
Konklusjon
Resultater fra studier viser at kosttilskudd med omega-3 fettsyrer reduserer plateaggregeringen hos personer som normalt har lite av disse fettsyrene i dietten sin. Studier viser at ASA har en additiv effekt på plateaggregeringen hos pasienter som har en diett rik på omega-3 fettsyrer. Teoretisk sett kan man tenke seg at høye doser omega-3 fettsyrer og samtidig bruk av antikoagulantia, acetylsalisylsyre eller NSAIDs vil kunne føre til økt blødningsrisiko. Ved søk i litteratur og relevante databaser har vi imidlertid ikke funnet at det advares mot samtidig bruk av ASA og omega-3 fettsyrer.
Utredningen er utarbeidet på grunnlag av tilgjengelig litteratur og ressurser på publiseringstidspunktet. Innholdet i utredningen oppdateres ikke etter publisering. Helsepersonell er selv ansvarlig for bruk av utredningens innhold i rådgivning eller pasientbehandling.