Del denne artikkelen:
Facebook
Twitter
LinkedIn
NB! Denne utredningen er mer enn 5 år gammel.
Spørsmål
Er det dokumentert effekt av tranebærjuice og tranebærsaft som profylakse mot urinveisinfeksjon? Er det interaksjoner og bivirkninger å bekymre seg for?
Svar
Tranebær har tradisjonelt vært brukt for å behandle og forebygge urinveisinfeksjon (UVI). De inneholder bl.a. katekiner, flavonoider, anthocyaniner og mange organiske syrer. Den eksakte mekanismen for hvordan tranebær forhindrer urinveisinfeksjon er ikke kjent, men det er foreslått at tranebær hemmer adhesjon av E coli, eller andre bakterier til uroepitelet og på denne måten forhindrer infeksjon. Proanthocyanidiner og fruktose (komponenter i tranebær) er i in vitro-studier vist å hemme adhesjon (1).
Det foreligger noe dokumentasjon for at tranebær kan forebygge UVI, og det er relativt nylig gjort en Cochrane-gjennomgang av dette (2). Der vises det til to randomiserte kliniske studier der tilsammen over 300 kvinner i risiko for residiverende UVI brukte tranebær eller placebo (3,4). Konklusjonen av metaanalysen var at tranebær synes å være mer effektivt enn placebo til å forebygge UVI hos disse kvinnene over en 12 måneders periode. Det er ikke klart om det er effektivt hos andre grupper slik som barn, eldre kvinner og menn (2).
Det finnes ingen studier som sammenligner effekten av ulike tranebærprodukter. Det finnes heller ingen studier der tranebær er sammenlignet med annen profylaktisk behandling.
Dosering
Valg av dosering av tranebærproduktene som har blitt benyttet i studier har ikke blitt begrunnet. Det er blitt brukt fra 30 ml til 750 ml tranebærjuice daglig (2). Da konsentrasjonen av aktive substanser i tranebærpreparater ikke er kjent, er det umulig å sammenlikne de ulike produktene, og konsentrasjonen kan også variere mellom ulike batcher av samme produkt. Juice er et produkt av pressede tranebær, og er svært sur og adstringerende (2). Tranebær selges derfor oftest i form av saft som er et fortynnet produkt og ofte svært sukret. Når det gjelder tranebærekstrakt, vil mengde innholdsstoffer variere i forhold til bl.a. hvilken ekstraksjonsmetode og hvilket ekstraksjonsmiddel som er benyttet. Det er derfor vanskelig å vurdere styrken av tranebærekstrakter i forhold til juice hvis dette ikke er angitt.
Når det gjelder bruk av tranebærprodukter for forebygging av UVI, mangler fremdeles dokumenterte anbefalinger om optimal dosering (mengde per dag og konsentrasjon av juice/tranebær produkt), administrasjonsform (juice eller kapsler/tabletter) og behandlingslengde (2).
Interaksjoner
Flere kasuistikker har vist interaksjon mellom tranebær og warfarin, og pasienter som står på warfarin kan få økt INR dersom de tar tranebær (1,3,5). Blant annet finnes en rapport med fatal utgang grunnet gastrointestinal og perikardial blødning hos en pasient som fikk dramatisk økning i INR etter inntak av relativt store mengder tranebærjuice (5).
Tranebær inneholder flavonoider og disse kan hemme cytokrom P450 enzymer (3). Warfarin metaboliseres av CYP2C9, og det er mulig at kombinasjon med tranebær medfører hemmet metabolisme av warfarin og dermed økt INR og risiko for blødning. Dette må imidlertid undersøkes nærmere før man kan si noe sikkert om mekanismen, det kan også, som nevnt, være ulik sammensetning av ulike tranebærprodukter. Etter ‘føre var’-prinsippet bør pasienter som står på warfarin ikke bruke tranebærprodukter som UVI-profylakse.
Regelmessig bruk av tranebærjuice reduserer pH i magesekken og kan teoretisk nedsette effekten av protonpumpehemmere og H2 blokkere dersom de brukes samtidig (6).
Bivirkninger
Sikkerhetsprofilen til tranebær er ikke systematisk studert, men det er lite rapporter om bivirkninger (1). Imidlertid inneholder tranebær oksalat og høyt inntak av oksalat kan forårsake nyrestein. Det er gjort en studie på 5 friske frivillige der de målte serumkonsentrasjonen av oksalat før og etter 7 dager med inntak av et tranebærpreparat i dosen anbefalt på pakningen (7). Forfatterne av studien fant en signifikant økning av oksalatnivået, gjennomsnittlig hele 43,3 %. Det anbefales at pasienter som har risiko for å få nyrestein unngår bruk av tranebær da så lite som 10 % økning av oksalat kan føre til utkrystallisering av kaliumoksalat (7).
Konklusjon
Det foreligger noe dokumentasjon for at tranebær kan forebygge urinveisinfeksjon hos kvinner med risiko for residiverende infeksjoner. Men det mangler fremdeles dokumenterte anbefalinger om optimal dosering (mengde per dag og konsentrasjon av juice/tranebær produkt), administrasjonsform (juice eller kapsler/tabletter) og behandlingslengde. Det er ikke klart om det er effektivt hos andre grupper slik som barn, eldre kvinner og menn. Siden det ikke finnes sammenlignende studier mellom tranebærpreparater er det umulig for oss å vurdere disse opp mot hverandre utover at tranebærsaft er mer fortynnet enn tranebærjuice. Kasusrapporter har vist at pasienter på warfarin kan få økt INR ved samtidig bruk av tranebær. Sikkerhetsprofilen til tranebær er ikke systematisk studert, men det foreligger økt risiko for nyresten hos utsatte pasienter.
Utredningen er utarbeidet på grunnlag av tilgjengelig litteratur og ressurser på publiseringstidspunktet. Innholdet i utredningen oppdateres ikke etter publisering. Helsepersonell er selv ansvarlig for bruk av utredningens innhold i rådgivning eller pasientbehandling.