Del denne artikkelen:
Facebook
Twitter
LinkedIn
NB! Denne utredningen er mer enn 5 år gammel.
Spørsmål
Langtidsbehandling med heparin gir økt risiko for osteoporose. Gir langtidsbehandling med Fragmin® (dalteparin) tilsvarende risiko i forhold til osteoporose? Det gjelder en pasient som har behov for tromboseprofylakse under svangerskapet.
Svar
Det er vist at dalteparin gir nedsatt proliferasjon av osteoblaster in vitro, men data fra dyrestudier og humane studier gir likevel holdepunkter for at behandling med lavmolekylært heparin (LMWH) gir mindre risiko for utvikling av osteoporose enn ufraksjonert heparin (UH) (1-3).
En randomisert åpen studie sammenlignet bentettheten (BMD) i ryggraden hos gravide som fikk dalteparin (5000 IU/dag til pasienter < 85 kg, 7500 IU/dag til pasienter > 85 kg) (n=21), eller UH (7500 IU x 2/dag) (n=23) fra uke 20 i svangerskapet med en kontrollgruppe (n=19) (3). Studien var dimensjonert for å finne en forskjell på 10% i BMD mellom LMWH og UH gruppen med et signifikansnivå på 5% og en styrke på 80%. Indikasjon for behandling var tidligere eller nydiagnostisert venetrombose. Forfatterne målte BMD 1, 6, 16 og 52 uker etter fødselen, og etter 3 år hos alle som ikke ble gravide på nytt.
Forfatterne fant signifikant lavere BMD hos UH gruppa over hele perioden i forhold til dalteparin- og kontrollgruppa. Forskjellen var størst 6 uker etter fødselen, og var fortsatt målbar etter 3 år. Det var ingen forskjell mellom dalteparin- og kontrollgruppa. I en multippel lineær regresjon med BMD som avhengig variabel og behandlingsgruppe, BMI, behandlingstid, alder, antall tidligere fødsler, antall tidligere svangerskap med heparinprofylakse, kalsium og vitamin-D inntak, røyking, alkoholbruk, mosjon og lengden på ammeperioden som uavhengige variabler, var det kun behandlingsgruppe som påvirket BMD. To kvinner i UH gruppa fikk kompresjonsfrakturer i løpet av studien, mens ingen i LMWH gruppa opplevde tilsvarende.
De samme forfatterne har gått gjennom alle studier de har funnet hvor gravide er behandlet med LMWH. Dette materialet utgjorde til sammen 160 kvinner. Blant disse var det beskrevet en fraktur på grunn av osteoporose (insidens 0,6%) (3). En studie på gravide (n=184) som hadde brukt UH gjennom svangerskapet fant en insidens for brudd på 2,2% (4).
En oversiktsartikkel angir at behandling med LMWH under svangerskapet gir liten risiko for å utvikle osteoporose (5).
Konklusjon
Langtidsbehandling med lavmolekylært heparin under svangerskapet gir lavere risiko for osteoporose enn behandling med ufraksjonert heparin.
Utredningen er utarbeidet på grunnlag av tilgjengelig litteratur og ressurser på publiseringstidspunktet. Innholdet i utredningen oppdateres ikke etter publisering. Helsepersonell er selv ansvarlig for bruk av utredningens innhold i rådgivning eller pasientbehandling.