Del denne artikkelen:
Facebook
Twitter
LinkedIn
NB! Denne utredningen er mer enn 5 år gammel.
Spørsmål
Lege har nylig sett to pasienter som har fått erytem på armen etter intravenøs administrering av morfin (2,5 mg). Skal disse pasientene betegnes som allergiske mot morfin? Må de da også unngå kodeinpreparater og andre opioider?
Svar
Naturlige og semisyntetiske opioidanalgetika gir histaminfrigjøring som en farmakologisk effekt. Denne frigjøringen av endogent histamin er som regel årsaken til kløe, nysing og urticaria hos pasienter som får morfin. Dette er ikke klassifisert som en allergisk- eller anafylaktisk reaksjon (1). Histamin kan indusere eller forsterke astmaanfall hos disponerte, og fentanylderivater kan være bedre valg til pasienter hvor dette kan være et problem (2).
Anafylaktiske- eller andre alvorlige allergiske reaksjoner på morfin eller morfinanaloger er meget sjeldne, og etter 1980 er det bare publisert noen få kasuistikker hvor man med sikkerhet har fastslått at det er en kausal sammenheng mellom eksposisjon og reaksjon. Det er flere rapporter om ‘allergiske reaksjoner’ på morfin, men disse beskriver ofte funn som er forenlige med endogen histaminfrigjøring og påstanden om at dette dreier dette seg om en allergisk reaksjon er ikke underbygget med påvisning av IgE mot morfin. I noen tilfeller er det dessuten usikkert om det er morfin eller andre legemidler som har utløst reaksjonen (2).
Oversiktsartikler har ikke funnet dokumentasjon for kryssensitivitet mellom morfin og andre opioider (1).
En studie registrerte alle pasienter som ga beskjed om allergi mot legemidler ved innleggelse i sykehus over en periode på 3 måneder (3). Det var 30 pasienter som rapporterte om opioidallergi, hovedsakelig mot kodein og morfin, og hos seks av disse klassifiserte klinikeren en mulig allergi som ‘meget sannsynlig’. På tross av dette fikk 21 av disse pasientene (inklusiv tre av de seks med ”meget sannsynlig” allergi) opioider i løpet av oppholdet, uten at dette medførte uheldige reaksjoner (2).
En annen studie inkluderte 420 pasienter som ved innleggelse i sykehus hevdet at de var allergiske mot ett eller flere legemidler (4). De hyppigst rapporterte allergiene var mot ulike antibiotika (n=272) og mot opioider (n=118), og hudreaksjoner og kvalme var de hyppigst rapporterte reaksjonene. Forfatterne konkluderer med at de fleste selvrapporterte allergiene egentlig er velkjente bivirkninger for de aktuelle legemidlene. Tretten pasienter med selvrapportert allergi mot morfin fikk morfin i løpet av sykehusoppholdet, uten at dette utløste allergiske reaksjoner.
Konklusjon
Naturlige og semisyntetiske opioidanalgetika gir histaminfrigjøring som en farmakologisk effekt. Vi har ikke funnet data som har tallfestet risiko for allergiske- eller anafylaktiske virkninger på naturlige- eller semisyntetiske opioidanalgetika, men tilgjengelig informasjon tyder på at de er sjeldne. Kasuistikker om allergiske reaksjoner og selvrapportert allergi mot morfin involverer ofte godt kjente bivirkninger som er assosierte til frigjøring av endogent histamin, og er sjelden underbygget med påvist IgE mot morfin.
Etter vårt syn er erytem alene ikke tilstrekkelig til å betegne disse pasientene som allergiske mot morfin.
Utredningen er utarbeidet på grunnlag av tilgjengelig litteratur og ressurser på publiseringstidspunktet. Innholdet i utredningen oppdateres ikke etter publisering. Helsepersonell er selv ansvarlig for bruk av utredningens innhold i rådgivning eller pasientbehandling.