Del denne artikkelen:
Facebook
Twitter
LinkedIn
De biologiske inflammasjonsdempende midlene Remicade (infliksimab), Enbrel (etanercept), Humira (adalimumab) og Kineret (anakinra) står på overvåkingslisten grunnet risiko for alvorlige bivirkninger. Dette inkluderer blant annet utvikling av svulster og maligne sykdommer. I 2004 ble det i Norge meldt ni tilfeller av kreftsykdom. Fem tilfeller gjaldt Remicade, (to tilfeller av malignt melanom og brystkreft, non-Hodgkins lymfom). Tre tilfeller gjaldt Enbrel (adenokarsinom, tonsillært karsinom og basalcellekarsinom). Ett tilfelle gjaldt Humira (non-Hodgkins lymfom). Syv av tilfellene er vurdert å ha en mulig eller sannsynlig sammenheng med bruk av disse midlene. Det er meldt om flere tilfeller av malignitet etter bruk av tumornekrosefaktor-a-blokkere til WHOs bivirkningsdatabase.
Faren for malignitetsutvikling er trolig en gruppeeffekt for alle de biologiske inflammasjonsdempende legemidlene. I de kliniske studiene er det sett flere tilfeller av lymfom blant behandlede pasienter enn i kontrollgruppene. Malignitet er også sett i åpne, ukontrollerte studier med en hyppighet som var flere ganger større enn det man ville forvente i en allmenn populasjon og det er mulig at pasienter med Mb. Crohn eller revmatoid artritt og langvarig eksponering for immunsuppressiv terapi kan ha en større risiko for å utvikle lymfom (2). Siden tumornekrosefaktor (TNF) påvirker cellulær immunrespons, kan det ikke utelukkes at anti-TNF behandling kan påvirke pasientens forsvar mot malignitet. I USA ble det høsten 2004 sendt ut et brev til helsepersonell om dette (3).
Både leger som bruker disse preparatene i pasientbehandling og leger som behandler kreft hos pasienter under pågående eller tidligere behandling med biologiske inflammasjonsdempende legemidler oppfordres derfor til å ha dette in mente og eventuelt sende inn melding om mistenkt legemiddelbivirkning.
Utredningen er utarbeidet på grunnlag av tilgjengelig litteratur og ressurser på publiseringstidspunktet. Innholdet i utredningen oppdateres ikke etter publisering. Helsepersonell er selv ansvarlig for bruk av utredningens innhold i rådgivning eller pasientbehandling.