Del denne artikkelen:
Facebook
Twitter
LinkedIn
NB! Denne utredningen er mer enn 5 år gammel.
Spørsmål
Apotek har fått spørsmål fra barnehage om mulig risiko ved bruk av solbeskyttende kremer.
Svar
Problemstillingen kom opp i 2001 i forbindelse med en studie gjort i Sveits der man fant at tre vanlig brukte kjemiske filtre, 4-metylbenzylidenkamfer, oktylmetoxycinnamat og benzofenon-3, kunne forstyrre hormonbalansen hos mennesker, herunder barns kjønnsutvikling (1). På bakgrunn av artikkelen ba den danske Miljøstyrelsen detaljhandelen om å fjerne alle slike produkter fra hyllene (2,3,4). Etter en nærmere vurdering trakk de tilbake anbefalingen om å fjerne produktene, men fastholdt at 4-metylbenzylidenkamfer var problematisk. De har derfor bedt EU se nøyere på det. Det fremgår av Miljøstyrelsens orientering (2) at dagligvarehandelen har valgt ikke å sette de problematiske produktene tilbake i hyllene før EU har avsluttet sin vurdering. Den sveitsiske studien ble også vurdert av norske og svenske myndigheter som begge valgte ikke å sette i gang tiltak (5,6).
Vi har ikke funnet at det er kommet noen EU-vurdering enda. EU har tidligere satt maksimal konsentrasjon for 4-metylbenzylidenkamfer i solbeskyttende krem til 4 % (2). Med påsmøring én gang daglig vil dette kunne gi en tilstrekkelig sikkerhetsmargin hos voksne.
Vurdering og konklusjon
Norske og svenske myndigheter har vurdert alle solbeskyttende kremer til å ha akseptabel sikkerhet mens danske myndigheter anbefaler tilbakeholdenhet med kremer som inneholder 4-metylbenzylidenkamfer hos barn. Det kan derfor være grunn til følge de danske retningslinjene og forsøke å unngå produkter med innhold av 4-metylbenzylidenkamfer til barn under 12 år.
Utredningen er utarbeidet på grunnlag av tilgjengelig litteratur og ressurser på publiseringstidspunktet. Innholdet i utredningen oppdateres ikke etter publisering. Helsepersonell er selv ansvarlig for bruk av utredningens innhold i rådgivning eller pasientbehandling.