Del denne artikkelen:
Facebook
Twitter
LinkedIn
NB! Denne utredningen er mer enn 5 år gammel.
Spørsmål til RELIS
En allmennpraktiker har tidligere forskrevet Tetragynon til kvinner som ønsker postkoital antikonsepsjon. Han har nå en pasient som har tatt det reseptfrie legemidlet Norlevo på korrekt måte for postkoital anti- konsepsjon, men likevel blitt gravid. Hva er forskjellen mellom Norlevo og Tetragynon med hensyn til bl.a. behandlingseffekt og bivirkninger?
Svar
Norlevo® inneholder kun levonorgestrel (750 mg) i motsetning til Tetragynon® som inneholder levonorgestrel (250 mg) og etinyløstradiol (50 mg) (1-2). For begge legemidlene skal første dose tas senest 72 timer etter ubeskyttet samleie, med en ny dose etter ytterligere 12 timer for Tetragynon og etter 12-24 timer for Norlevo. En dose av Tetragynon er 2 tabletter mens en dose av Norlevo er 1 tablett.
I forbindelse med at Norlevo ble registrert i Norge som reseptfritt legemiddel i oktober 2000, sammenlignet Statens Legemiddelverk dette med tidligere eksisterende alternativ for postkoital antikonsepsjon, dvs Tetragynon. Konklusjonen var at Norlevo har minst like høy beskyttelseseffekt og lavere bivirkningsfrekvens enn Tetragynon. Forekomsten av bivirkninger som kvalme og brekninger er redusert i forhold til Tetragynon. Dette skyldes at Norlevo ikke inneholder etinyløstradiol. Den økte dosen av levonorgestrel kan være årsak til den forbedrede effekten (3).
Det er ikke foretatt noen kontrollerte undersøkelser av noen av hormonregimene for postkoital antikonsepsjon sammenlignet med placebo eller ingen behandling. Effektiviteten kan derfor bare bli et anslag (4). Studier som ligger til grunn for vurderingen fra Statens Legemiddelverk samt svenske Läkemedelsverket, sammenligner behandling med levonorgestrel (Norlevo) med Yuzperegimet. Det sistnevnte er en betegnelse på kombinasjonsbehandling med 2 doser av 0,1 mg etinyløstradiol og 0,5 mg levonorgestrel (tilsvarer behandling med Tetragynon) (5). I en av studiene, som inkluderte 1955 kvinner, fant man at frekvensen av behandlingssvikt (dvs graviditetsfrekvens) var 3,2 % hos de kvinner som fikk Yuzperegimet og 1,1 prosent for kvinner som fikk kun levonorgesterel (6). Beskyttelseseffekten, dvs andelen graviditeter som var unngått, var i gjennomsnitt 85 prosent for levonorgestrelregimet og 57 prosent for Yuzperegimet. Beskyttelseseffekten var sterkt knyttet til tidspunkt for inntatt legemiddel. For begge regimene var behandlingen mer effektiv jo tidligere etter ubeskyttet samleie som den ble gitt. Hvis første dosen ble tatt etter 0-24 timer var beskyttelseseffekten 95 prosent for levonorgestrelregimet og 77 prosent for Yuzperegimet. Dose tatt etter 25-48 timer gav 85 prosent respektive 36 prosent beskyttelseseffekt og etter 49-72 timer var det kun 58 prosent respektive 31 prosent av kvinnene som unngikk graviditet. Studien viste også at frekvensen av kvalme (23,1 prosent mot 50,5 prosent), brekninger (5,6 prosent mot 18,8 prosent), svimmelhet og trøtthet var signifikant lavere i levonorgestrelgruppen enn i Yuzpegruppen. (6). En Cochrane-utredning som inkluderer ovenfor nevnte studie samt ytterligere én studie konkluderer også med at levonorgestrel har vist god effektivitet og lite bivirkninger sammenlignet med Yuzperegimet (7).
Det har vært vanlig å hevde at det er for sent å bruke postkoital antikonsepsjon hvis det har gått mer enn 72 timer etter ubeskyttet samleie (4). En nyere studie tyder imidlertid på at Yuzperegimet er relativt effektivt helt opp til fem dager etter samleie. Graviditetsfrekvensen var 0,8 prosent for kvinner som fikk behandling før 72 timer var gått, mens den var 1,8 prosent for kvinner som fikk behandling mellom 72 og 120 timer etter samleie (8). Vi har ikke funnet tilsvarende studier med rene levonorgestrelpreparater, men ut fra teorier om virkningsmekanismen for postkoitale antikonsepsjonsmidler (9), er det trolig at levonorgestrel alene også vil kunne ha effekt når det tas senere enn 72 timer etter samleie.
Både Norlevo og Tetragynon er kontraindisert under svangerskap i følge preparatomtalene (1-2). Dette behøver ikke innebære at det er indikasjon for abort. Inntak av høye doser gestagen eller østrogen kan i sjeldne tilfeller gi økt risiko for maskulinisering av kvinnelige fostre, noe som lar seg korrigere kirurgisk. Det er hittil ikke funnet holdepunkter for at levonorgestrel eller etinyløstradiol øker risiko for andre misdannelser (10).
Konklusjon
Sammenlignende studier viser at Norlevo, som kun inneholder levonorgestrel, er mer effektivt som kriseprevensjon enn Tetragynon, som inneholder levonorgestrel og etinyløstradiol. Norlevo er også forbundet med færre bivirkninger. Ingen av legemidlene gir fullstendig beskyttelse mot graviditet. Beskyttelsesgraden minsker jo lenger tid etter ubeskyttet samleie som legemidlet inntas.
Artikkelen hos Utposten:
http://www.uib.no/isf/utposten/2003nr2/utp03212.htm
Utredningen er utarbeidet på grunnlag av tilgjengelig litteratur og ressurser på publiseringstidspunktet. Innholdet i utredningen oppdateres ikke etter publisering. Helsepersonell er selv ansvarlig for bruk av utredningens innhold i rådgivning eller pasientbehandling.