Del denne artikkelen:
Facebook
Twitter
LinkedIn
NB! Denne utredningen er mer enn 5 år gammel.
Spørsmål
En pasient som ble behandlet med captopril (Capoten), amlodipin (Norvasc) og doxepin (Sinequan) fikk Citanest Octapressin som lokalanestetikum ved tannbehandling. Pasienten hadde fått flere tilsvarende behandlinger før, den eneste forskjell var introduksjon av et nytt medikament (Norvasc). Etter flere minutter ble pasienten svimmel og fikk besvimelsesfølelse. Tannlegen vurderte dette først som en psykisk reaksjon, deretter som mulig hypotensjon og pasienten ble innlagt på sykehus. Ved innleggelsen var BT 170/105.
Tannlegen angir at injeksjonen skjedde i et område uten større blodkar, slik at omfattende systemisk absorpsjon er usannsynlig.
Pasienten skal fortsette sin tannbehandling, og de opplysningene som fremkommer kan derfor være til hjelp for tannlegen mht videre bruk av lokalanestetika.
RELIS er bedt om å undersøke hvorvidt de enkelte legemidlene eller kombinasjoner av disse kan være en medvirkende årsak til reaksjonen, og om det foreligger spesielle forsiktighetsregler for pasienter som har hypertensjon/står på antihypertensiv behandling eller behandles med tricykliske antidepressiva.
Svar
Citanest Octapressin inneholder prilokain (lokalanestetisk) og felypressin (karkontraherende vasopressinderivat). Tannlegen opplyser at pasienten behandles med captopril og amlodipin (hypertensjonsbehandling) samt doxepin (tricyklisk antidepressivum).
For å finne eventuelle forsiktighetsregler, opplysninger om interaksjoner mm er det foretatt en gjennomgang av forskjellige oppslagsverk og lærebøker, samt litteratursøk i databasene Medline og Embase. Problemstillingen er diskutert med en tannlege ved avdeling for oral kirurgi ved Det odontologiske fakultetet i Oslo, og med produsenten av Citanest Octapressin (Astra).
Reaksjoner etter injeksjon av lokalanestetika kan bl a skyldes intravenøs injeksjon og derpå følgende høye serumkonsentrasjoner av legemidlet. Systemiske reaksjoner er primært sentralnervøse (initialt eksitasjon, svimmelhet, ‘lightheadedness’) og kardiovaskulære (perifer vasodilatasjon, nedsatt myokardkontraktilitet, arytmier og hypotensjon) (1, 2). En kilde oppgir at det også er rapportert slike bivirkninger etter infiltrasjonsanestesi (1).
Hypersensitivitetsreaksjoner kan forekomme, men er sjeldne (1).
Bortsett fra det som er omtalt ovenfor, er det ikke funnet spesielle, problemer/ forsiktighetsregler for preparater som Citanest Octapressin, som ikke inneholder adrenerge substanser, heller ikke når det gjelder hypertensjonspasienter eller pasienter som behandles med tricykliske antidepressiva. Felleskatalogteksten for Citanest Octapressin angir at preparatet kan brukes til pasienter som behandles med tricykliske antidepressiva (3).
Det er ikke funnet rapporter om interaksjoner mellom prilokain/felypressin og captopril, amlodipin eller doxepin i nyere litteratur/oppslagsverk. En artikkel fra 1979, som omhandler kombinasjonen med tricykliske antidepressiva, er ikke gjennomgått, men kan sannsynligvis skaffes.
Forsiktighetsregler eller interaksjoner med de aktuelle preparatene er heller ikke kjent av produsenten av Citanest Octapressin, AB Astra (4).
For preparater med adrenalin, som Xylocain-Adrenalin, oppgis hypertensjon som en forsiktighetsregler (3). Slike preparater kan gi uheldige effekter hos pasienter som samtidig behandles med tricykliske antidepressiva fordi de kardiovaskulære effektene av katekolaminer kan potensieres (3, 5).
Hallvard Hepsøe, Avdeling for oral kirurgi, oppgir at de bruker Citanest Octapressin til pasienter med de aktuelle lidelsene uten spesielle problemer. Ifølge ham kan et alternativ være Carbocain Dental, Astra, som ikke inneholder karkontraherende midler, men som kan ha for kort virketid for enkelte inngrep.
Tannlegen anbefales selv å kontakte Lasse Skoglund, Seksjon for odontologisk farmakologi, eller Hallvard Hepsøe, Avdeling for oral kirurgi, for en nærmere diskusjon om eventuelle forholdsregler ved pasientens neste besøk.
Utredningen er utarbeidet på grunnlag av tilgjengelig litteratur og ressurser på publiseringstidspunktet. Innholdet i utredningen oppdateres ikke etter publisering. Helsepersonell er selv ansvarlig for bruk av utredningens innhold i rådgivning eller pasientbehandling.