Del denne artikkelen:
Facebook
Twitter
LinkedIn
NB! Denne utredningen er mer enn 5 år gammel.
Spørsmål
En tannlege ønsker å få vurdert retningslinjene ved antibiotikaprofylakse mot bakteriell endokarditt. Tannlegen hadde fått tilsendt behandlingsretningslinjer fra sitt lokalsykehus som anbefaler parenteral antibiotikaprofylakse mot bakteriell endokarditt. Tannlegen har fra før retningslinjer for standard (peroral) profylakse. Tannlegen oppfatter det slik at parenteral antibiotikaprofylakse skal brukes rutinemessig.
Svar
For å forebygge bakteriell endokarditt anses antibiotikaprofylakse indisert hos pasienter med kongenitte hjertefeil og ervervede klaffefeil, klaffeproteser og hos pasienter som har hatt bakteriell endokarditt når disse utsettes for inngrep som kan medføre bakteriemi. Slike inngrep kan bl a være tannbehandling eller andre inngrep i munnhulen og svelg som medfører blødning. Viktigst av alt er sannsynligvis god tann- og tannkjøtthygiene (6).
Det finnes flere beskrivelser av terapiregimer og vurderinger av preparatvalg for endokardittprofylakse for forskjellige kategorier av pasienter. Utenlandske retningslinjer kan skille seg noe fra norske retningslinjer på bakgrunn av terapitradisjoner og resistensproblematikk (2).
Antibiotikaprofylakse mot bakteriell endokarditt ved orale inngrep deles gjerne i to grupper: Standard (peroral)- og parenteral antibiotikaprofylakse.
Standard (peroral) antibiotikaprofylakse:
Amoxicillin 3 g peroralt 1 time før prosedyren (1, 6, 7).
Parenteral antibiotikaprofylakse:
Ampicillin 2 g samt aminoglykosid (gentamicin, netilmicin eller tobramycin) 2 mg/kg legemsvekt intravenøst i en engangsdose 30-60 minutter før inngrepet (1,6,7).
Parenteral antibiotikaprofylakse anbefales ved:
– større inngrep i generell anestesi (1, 6,7)
– pasienter som har høy risiko for bakteriell endokarditt, og hvor det samtidig er fare for høygradig bakterierni (1)
– høyrisikopasienter som ikke er kandi-dater for standard antibiotikaprofylakse (1, 3-5)
Det forutsettes for begge regimene at pasienten ikke har penicillinallergi, da gjelder andre retningslinjer.
Vi har ikke funnet beskrevet bruk av parenterale antibiotika som standard behandling til alle pasienter som har behov for profylakse mot bakteriell endokarditt.
Standardregimet (peroral profylakse) vil gi tilfredsstillende sikkerhet for de fleste pasienter, også for dem med høy risiko for å få endokarditt, og anbefales ved alle inngrep som utføres uten narkose, når faren for bakteriemi ikke er spesielt høy (1, 4).
Utredningen er utarbeidet på grunnlag av tilgjengelig litteratur og ressurser på publiseringstidspunktet. Innholdet i utredningen oppdateres ikke etter publisering. Helsepersonell er selv ansvarlig for bruk av utredningens innhold i rådgivning eller pasientbehandling.