Del denne artikkelen:
Facebook
Twitter
LinkedIn
NB! Denne utredningen er mer enn 5 år gammel.
Årsrapporten fra bivirkningsarbeidet for 2007 er nå tilgjengelig. Den inneholder en oppsummering av fellestrekk ved meldinger fra helsepersonell. Rapporten er et resultat av samarbeid mellom Legemiddelverket og RELIS i tillegg til bidrag fra Folkehelseinstituttet.
To produkter som har vært i bruk i mange år, folkodin (Tuxi) mikstur og karisoprodol (Somadril) tabletter, trekkes fra det norske markedet. Data fra Norge har vært viktig i arbeidet med tilbaketrekkingen, se Bivirkningsrapport 2007. Dokumentet er i PDF-format.
Fokus på legemiddelsikkerhet og bivirkninger er viktig for den enkelte pasients behandling, samtidig som bivirkningsmeldinger fra helsepersonell er sentralt for at myndighetene skal kunne bidra til riktigere legemiddelbruk. Bivirkningsrapporten for 2007 viser at data fra Norge er viktig i arbeidet med legemiddelsikkerhet på europeisk nivå. Dette bekrefter at bivirkningsmeldinger nytter.
Nedgang i antall meldinger
Det ble registrert 1794 bivirkningsmeldinger i 2007, en nedgang (5,5 %) i antall meldinger fra farmasøyter og en liten oppgang (vel 2 %) i antall meldinger fra leger. Større fokus på at funn og symptomer hos pasienten kan skyldes uønskede effekter av legemidler kan bidra til å styrke spontanrapporteringssystemet og sikrere legemiddelbehandling.
Legemidler under spesiell overvåking
Legemidler under spesiell overvåking er beskrevet på Legemiddelverkets nettsider. Denne listen omfatter medikamenter og medikamentgrupper som er under spesiell overvåking på grunn av bivirkningssignaler eller fordi man ønsker bedre data om bivirkninger, uønskede reaksjoner og behandlingseffekter.
Utredningen er utarbeidet på grunnlag av tilgjengelig litteratur og ressurser på publiseringstidspunktet. Innholdet i utredningen oppdateres ikke etter publisering. Helsepersonell er selv ansvarlig for bruk av utredningens innhold i rådgivning eller pasientbehandling.