Del denne artikkelen:
Facebook
Twitter
LinkedIn
NB! Denne utredningen er mer enn 5 år gammel.
Spørsmål
En pasient med eutyreot tyroiditt og depresjon og som behandles med escitalopram (Cipralex®) har brukt det kinesiske slankemiddelet Li Da® i 1 uke. I denne perioden opplevde pasienten slapphet, feberfølelse, svimmelhet og hjertebank. Det ønskes en vurdering av dokumentasjon på sikkerhet, effekt og eventuelle interaksjoner relatert til Li Da®.
Svar
Det kinesiske slankemiddelet Li Da® (Dai Dai Hua Jiao Nang) produseres av Kunming Dali Industry & Trade Company Ltd, Kina. Analyser utført av New Zealand Medicines Agency (1), og av tyske (2) og nederlandske myndigheter (3) har påvist innhold av sibutramin i preparatet. Et innhold av sibutramin på 15mg per kapsel er rapportert (1). Irish Medicines Board (1) og the Medicines and Healthcare Products Regulatory Agency (MHRA) (3) har rådet pasienter til å seponere preparatet.
Sibutramin er en selektiv serotonin- og noradrenalinreopptakshemmer, og utøver sin effekt hovedsakelig gjennom aktive sekundære og primære aminmetabolitter. Det gir vektreduksjon pga. redusert energiinntak som følge av metthetsfølelse.
Samtidig bruk av flere legemidler som hver for seg øker serotoninnivåene i hjernen, her escitalopram og høyst sannsynlig sibutramin, kan føre til serotonergt syndrom (4). Syndromet karakteriseres av forandret mental status med uro, konfusjon og agitasjon, videre nevromuskulære symptomer som skjelvinger, myoklonus, ataksi og hyperrefleksi. Dessuten sees autonome symptomer med feber, svette, hypertensjon og takykardi.
Konklusjon
Det er fra flere hold påvist innhold av virkestoffet sibutramin i det kinesiske slankemidlet Li Da®. Sibutramin vil kunne gi interaksjoner med en rekke legemidler, blant annet vil serotonergt syndrom kunne oppstå ved samtidig bruk av serotoninreopptakshemmere som escitalopram. WHO og myndigheter i flere land har gått ut med advarsler mot bruk av Li Da®.
Utredningen er utarbeidet på grunnlag av tilgjengelig litteratur og ressurser på publiseringstidspunktet. Innholdet i utredningen oppdateres ikke etter publisering. Helsepersonell er selv ansvarlig for bruk av utredningens innhold i rådgivning eller pasientbehandling.