Del denne artikkelen:
Facebook
Twitter
LinkedIn
NB! Denne utredningen er mer enn 5 år gammel.
Overvåkningslisten omfatter medikamenter og medikamentgrupper som Statens legemiddelverk har under spesiell overvåkning på grunn av tidligere bivirkningssignaler, eller fordi man ønsker bedre data om bivirkninger, uønskede reaksjoner og behandlingseffekter. Listen revideres med jevne mellomrom, og denne gang er det bare Eliquis som tas inn på lista.
Eliquis
Eliquis er et nytt antitrombotisk legemiddel som brukes i forebygging av venøs tromboembolisme (blodpropp) hos voksne pasienter som får innsatt hofteledds- eller kneleddsprotese. Eliquis settes på overvåkingslisten fordi det inneholder et nytt virkestoff (apixaban) og alle nye eller uventede bivirkninger bør derfor meldes. Som for de andre antitrombotiske legemidlene på listen, bør man være spesielt oppmerksom på blødninger og terapisvikt (blodpropp). Man bør også, spesielt med Eliquis, være oppmerksom på leverbivirkninger.
Andre bivirkninger som bør meldes
I tillegg til mistenkte bivirkninger av legemidler på overvåkningslisten skal også nye og uventede bivirkninger, bivirkninger med varige alvorlige følger, samt dødelige og livstruende bivirkninger alltid meldes til RELIS. Bruk meldeskjema og/eller utskrift av journal, epikrise eller brev.
Hvorfor er det så viktig av helsepersonell melder?
Legemiddelbivirkninger medfører sykehusinnleggelser, dødsfall, sykemeldinger og store kostnader for samfunnet. I tillegg kan bivirkninger gi plager i hverdagen for den enkelte pasient og medføre uriktig legemiddelbruk. Bivirkningsmeldinger fra klinisk praksis er viktige i arbeidet med å fange opp bivirkningssignaler, identifisere mulige risikofaktorer og oppdatere produktinformasjonen. Ved å melde fra om mistenkte bivirkninger kan du bidra til økt pasientsikkerhet!
Aktuelle lenker
Les mer om bivirkninger og meldeordninger
Kontakt RELIS ved spørsmål om legemidler
Legemiddelverket om oppdatering av overvåkningslisten 13.04.2012
Utredningen er utarbeidet på grunnlag av tilgjengelig litteratur og ressurser på publiseringstidspunktet. Innholdet i utredningen oppdateres ikke etter publisering. Helsepersonell er selv ansvarlig for bruk av utredningens innhold i rådgivning eller pasientbehandling.