Del denne artikkelen:
Facebook
Twitter
LinkedIn
NB! Denne utredningen er mer enn 5 år gammel.
Svar
I pakningsvedlegget til Atacand Plus Mite står det at du ikke skal bruke preparatet dersom du er allergisk overfor medisiner som inneholder sulfonamid (1). I preparatomtalen og i Felleskatalogen er overfølsomhet overfor sulfonamidderivater oppført som kontraindikasjon fordi hydroklortiazid inneholder et sulfonamid (2, 3). Det er omdiskutert hvorvidt denne kontraindikasjonen er klinisk relevant (4, 5).
Legemidler som inneholder sulfonamid (SO2NH2) kan deles i to grupper (4):
1. Sulfonamidantibiotika (eks. sulfametoksazol). Disse har en SO2 gruppe bundet til en benzenring med en aminogruppe i posisjon 4 (parasubstituert), også kalt arylaminer.
2. Andre sulfonamidholdige legemidler (eks. hydroklortiazid, furosemid, sumatriptan, celekoksib). Disse er ikke-arylaminer.
Sulfaallergi brukes vanligvis om allergi knyttet til sulfonamidantibiotika. Forekomst i den generelle befolkningen er ca. 3 %. Hypersensitivitetsreaksjoner kommer som oftest i løpet av de tre første dagene av behandlingen, og gir vanligvis makulopapuløst utslett, eventuelt med feber. I sjeldne tilfeller kan det også gi alvorlige allergiske reaksjoner, inkludert anafylaktisk sjokk, eller alvorlige hudreaksjoner som Stevens-Johnson syndrom (4, 5).
RELIS har tidligere utredet spørsmål om kryssreaktivitet mellom sulfonamidantibiotika og andre sulfonamidholdige legemidler (5, 6). Det er reaktiviteten til arylamin og nedbrytningsprodukter som man antar er ansvarlig for hudreaksjoner som vanligvis forbindes med sulfaallergi. Legemidler som inneholder sulfonamid, men som ikke er arylaminer, har ikke vist samme reaktivitet.
I UpToDate er det gjort en grundig littaraturgjennomgang av sulfonamidallergi og eventuell kryssreaksjon mellom sulfonamidantibiotika og andre sulfonamidholdige legemidler (4). Der konkluderes det med at det er minimalt med dokumentasjon for at det er en reell kryssreaksjon. Det vises til flere små studier og kasus-serier, som med få unntak har vist at pasienter som tidligere har reagert på sulfonamidantibiotika har tolerert andre sulfonamidholdige legemidler. Det hevdes også risikoen for en sulfonamidreaksjon er høyere hos pasienter med generell hypersensitivitet for legemidler (multippel legemiddelallergi) enn hos de med tidligere reaksjon på et annet sulfonamid.
En amerikansk gruppe har i en oversiktsartikkel funnet 33 legemidler som har vært assosiert med sulfonamidallergi, og undersøkt dokumentasjonen for kryssreaktivitet mellom disse (7). De leste også pakningsvedleggene og fant at for omlag halvparten av legemidlene var det advarsel mot bruk, eller kontraindikasjon, hos pasienter med tidligere sulfaallergi. Ved gjennomgang av publisert litteratur fant forfatterne lite evidens for en kryssreaksjon mellom sulfonamidantibiotika og andre sulfonamidholdige legemidler. De konkluderte med at pasienter med reaksjon på sulfonamidantibiotika kan få andre legemidler med sulfonamid, dersom det ikke finnes alternativer uten sulfonamidgruppe. Unntaket gjelder pasienter som tidligere har hatt alvorlig allergisk reaksjon eller som har multippel legemiddelallergi.
Konklusjon
Sulfaallergi referer normalt til allergi mot sulfonamidantibiotika. Det er lite dokumentasjon for at det er en kryssreaksjon mellom sulfonamidantibiotika og andre sulfonamidholdige legemidler som hydroklortiazid. Pasienter som tidligere har hatt milde til moderate hudreaksjoner på sulfonamidantibiotika kan derfor trolig trygt bruke andre legemidler som inneholder sulfonamid (ikke-arylaminer). Imidlertid bør pasienter som tidligere har hatt en alvorlig allergisk reaksjon på sulfonamidantibiotika også unngå andre sulfonamider.
I det aktuelle tilfellet hadde pasienten tidligere reagert på sulfa med anafylaktisk sjokk. Siden konsekvensene er potensielt alvorlige er det en generell forholdsregel å unngå hydroklortiazid til denne typen pasienter. Dersom det trengs blodtrykkssenkende effekt utover kandesartan, bør andre antihypertensiva forsøkes.
Utredningen er utarbeidet på grunnlag av tilgjengelig litteratur og ressurser på publiseringstidspunktet. Innholdet i utredningen oppdateres ikke etter publisering. Helsepersonell er selv ansvarlig for bruk av utredningens innhold i rådgivning eller pasientbehandling.