Del denne artikkelen:
Facebook
Twitter
LinkedIn
NB! Denne utredningen er mer enn 5 år gammel.
En kvinne ble innlagt på sykehus med akutt hepatitt (ASAT >8000, ALAT>5000, gamma-GT 60-90) etter å ha hatt dysuri i 3-4 dager, akutte kramper i underekstremitetene og feber. Hun ble utredet med tanke på virusetiologi eller autoimmun sykdom med negative svar.
Pasienten hadde i to dager før innleggelsen brukt kosttilskuddet Cran-Max (tranebær og buchu) mot urinveisinfeksjon. Cran-Max ble seponert og pasientens leversykdom bedret seg spontant uten behandling.
Kosttilskuddet Cran-Max inneholder i følge et nettsted som selger produktet tranebærkonsentrat (Vaccinium macrocarpon) og buccoekstrakt (buchuekstrakt, Barosma betulina). Anbefalt dosering til voksne ved urinveisproblemer er 1 kapsel 4 ganger daglig i 3-6 dager. Dosen kan økes over et kortere tidsrom ved behov, men maksimaldosering er ikke angitt (1).
Vi har ikke funnet opplysninger om at tranebær har levertoksiske effekter, men buchu inneholder pulegon, som er et kjent hepatotoksin. Ifølge Natural Medicines Comprehensive Database regnes bruk av buchublader i små mengder som trygt mens bruk av olje eller større mengder blader kan være skadelig (2).
Det var i dette tilfellet tidsmessig sammenheng mellom bruk av Cran-Max og pasientens hepatitt, og plagene gikk tilbake etter seponering. Andre årsaker til pasientens hepatitt er utelukket, men det er mulig at pasienten brukte noe høyere doser av kosttilskuddet enn det som er forsvarlig.
Vi har derfor vurdert det som sannsynlig årsakssammenheng mellom pasientens reaksjoner og behandling med Cran-Max. Meldingen er klassifisert som alvorlig etter gjeldende kriterier, og Mattilsynet er, som ansvarlig myndighet for kosttilskudd (næringsmidler), blitt varslet spesielt om denne meldingen.
Utredningen er utarbeidet på grunnlag av tilgjengelig litteratur og ressurser på publiseringstidspunktet. Innholdet i utredningen oppdateres ikke etter publisering. Helsepersonell er selv ansvarlig for bruk av utredningens innhold i rådgivning eller pasientbehandling.