Del denne artikkelen:
Facebook
Twitter
LinkedIn
NB! Denne utredningen er mer enn 5 år gammel.
BUDSKAP
For kvinner med menstruasjonsrelaterte plager kan forlenget p-pillesyklus være et behandlingsalternativ. Forlenget syklus kan også være aktuelt for friske kvinner som ønsker færre bortfallsblødninger på grunn av livsstil (1, 2). Det er heller ikke påvist negative bivirkninger ved kontinuerlig bruk av p-piller utover tre uker (3). Det synes ikke å være noen øvre grense for hvor lenge kvinner kan ta p-piller kontinuerlig for å unngå menstruasjon. I andre land finnes produkter der kvinnen tar aktive tabletter i opptil to til tre måneder før noen pillefrie dager og oppstart av ny syklus. Med et slikt regime kan også de pillefrie dagene utelates dersom kvinnen ønsker det (2).
Juvkam og Gudim publiserte i 2013 en artikkel med praktiske råd for forskyvning av menstruasjon og forlengelse av syklus (4). Metodeboken fra Sex og Samfunn (3) gir også praktiske råd om dette og beskriver fremgangsmåte med ulike typer p-piller (monofasiske versus sekvenspreparater, og 21 versus 28 tabletter per brett).
De fleste svangerskap blant p-pillebrukere oppstår i tilknytning til den pillefrie uken, og p-piller er dermed sikrere mot uønsket svangerskap jo færre pillefrie uker kvinnen tar. Ved forlenget syklus er det vanlig med gjennombruddsblødninger eller spotting. Hvis blødningene oppleves som plagsomme, anbefales det å legge inn et hormonfritt intervall (dager uten inntak av p-piller) når kvinnen begynner å blø, slik at blødningen stopper igjen. Både tre dager og fire til sju dager er foreslått som et passende antall dager uten inntak av p-piller. Pillefri periode bør ikke vare lenger enn sju dager. Deretter starter man på et nytt brett. Et annet alternativ er å ta to til tre brett i strekk, før man tar en pillefri uke på et tidspunkt der det passer å få en blødning. Pillefrie dager/uke må ikke nødvendigvis tas på slutten av et brett, men ved oppstart igjen skal man ta i bruk et helt nytt brett (3¬–4).
Utredningen er utarbeidet på grunnlag av tilgjengelig litteratur og ressurser på publiseringstidspunktet. Innholdet i utredningen oppdateres ikke etter publisering. Helsepersonell er selv ansvarlig for bruk av utredningens innhold i rådgivning eller pasientbehandling.