Del denne artikkelen:
Facebook
Twitter
LinkedIn
NB! Denne utredningen er mer enn 5 år gammel.
I Norge manes jevnlig til forsiktighet med bruk av myggmidler generelt og midler som inneholder dietyltoluamid (DEET) spesielt. Dette kan begrunnes med at helserisikoen ved myggstikk i Norge er svært lav og en viss risiko for bivirkninger ved feilbruk (for eksempel forgiftningsuhell ved peroralt inntak hos barn). Ved opphold i områder hvor myggstikk er forbundet med risiko for alvorlig sykdom (malaria, denguefeber, gulfeber, filariasis) er imidlertid riktig bruk av myggmidler essensielt og midler med DEET er ofte indisert både til barn og voksne.
Folkehelseinstituttet (FHI) angir at myggmidler må brukes med omtanke til barn. Barn absorberer forholdsvis mye av det som smøres på huden, fordi de har stor kroppsoverflate i forhold til kroppsmasse. Med henvisning til Statens forurensningstilsyn (Nå Miljødirektoratet) anbefaler FHI at dietyltoluamid (DEET) ikke brukes til barn under tre år. Til barn over tre år er det angitt at middelet bør brukes med forsiktighet og kun på mindre hudområder, og det bør velges lavere konsentrasjoner enn det som anbefales til voksne (1). I Norge er den tillatte mengden DEET i myggmidler begrenset oppad til 20%, men utenlandske produkter kan ha langt høyere innhold. Et DEET-innhold på 20% vil til alle praktiske formål være tilstrekkelig forutsatt at midlet brukes i tråd med produsentens anbefalinger. At helserisikoen ved myggstikk er svært lav i Norge, samt at risikoen for bivirkninger ved feilbruk (for eksempel forgiftningsuhell ved peroralt inntak hos barn) øker ved høyere konsentrasjoner, er argumenter for at dagens grense er fornuftig.
Det er ingen internasjonal konsensus hva angår aldersgrenser og konsentrasjonsanbefalinger for bruk av myggmidler med DEET til barn. Amerikanske smittevernmyndigheter (CDC) angir at de fleste insektmidler kan brukes hos barn over to måneder (2). UpToDate oppgir at myggmidler med 10-30% DEET synes trygt og effektivt hos barn eldre enn to måneder, forutsatt at produktene brukes som anbefalt (3). BNF for children oppgir at myggmidler med 20-50% DEET synes trygt og effektivt hos barn eldre enn to måneder (4). Flere kilder oppgir at varigheten av myggmidlenes effekt er avhengig av DEET-konsentrasjonen, men at denne når et tak ved en konsentrasjon på 50% hvor effektvarigheten anslås til om lag seks timer. Produkter med 10% DEET er virksomme i 1-2 timer, mens produkter med 20-30% DEET virker i 4-5 timer (3, 5-8).
Myggmidler med DEET skal ikke brukes under klær og de skal brukes med måte på eksponert hud. Til småbarn bør myggmidler bare brukes direkte på mindre områder med bar hud og i større grad påføres klærne. Hos barn bør man ikke bruke myggmidler med DEET på hendene, fordi barnet lett kan overføre dette til munn eller øyne. Områdene rundt munn og øyne bør følgelig også unngås. Når man kommer innendørs og risikoen for myggstikk opphører, bør både hud og klær som er påført DEET vaskes med såpe og vann (1, 5).
Bekymringen forbundet med bruk av DEET til barn har i hovedsak vært knyttet til mulig risiko for nevrologiske bivirkninger – encefalopati og kramper. Det er publisert flere kasuistikker som beskriver toksisk encefalopati hos barn, men sett i forhold til den utstrakte bruken av myggmidler med høye konsentrasjoner av DEET på verdensbasis i snart 70 år, må denne risikoen vurderes som svært beskjeden. Ifølge UpToDate er det i litteraturen beskrevet færre en 20 tilfeller av encefalopati etter bruk av DEET hos barn. I mange av tilfellene er det mistanke om feilbruk. Det er også uklart i hvilken grad mulige differensialdiagnoser, som viral encefalitt, har vært utelukket (3, 6, 9-11).
DEET har en halveringstid på 2,5 timer og utskilles hovedsakelig som metabolitter. Ved serumnivåene som oppnås etter topikal bruk er det derfor minimal risiko for akkumulering. Det er heller ingen mistanke om langtidsbivirkninger av DEET (9, 10).
Avslutningsvis minnes om at de viktigste tiltak for å unngå myggstikk i risikoområder er (1):
KONKLUSJON
Ved opphold i områder hvor myggstikk er forbundet med risiko for alvorlig sykdom (malaria, denguefeber, gulfeber, filariasis) er riktig bruk av myggmidler essensielt og midler med DEET er ofte indisert både til barn og voksne. Internasjonale kilder angir at DEET er trygt allerede fra to måneders alder. Til småbarn bør myggmidler bare brukes direkte på mindre områder med bar hud og i større grad påføres klærne. Ved behov for kortvarig beskyttelse kan man med fordel anvende myggmidler med en lavere DEET-konsentrasjon (<20%), men myggmidler med DEET-innhold på 20-30% som har en virketid på 4-5 timer vurderes også som trygt til både barn og voksne. Risikoen for bivirkninger er svært liten dersom myggmidlene brukes som anbefalt.
Utredningen er utarbeidet på grunnlag av tilgjengelig litteratur og ressurser på publiseringstidspunktet. Innholdet i utredningen oppdateres ikke etter publisering. Helsepersonell er selv ansvarlig for bruk av utredningens innhold i rådgivning eller pasientbehandling.