Del denne artikkelen:
Facebook
Twitter
LinkedIn
NB! Denne utredningen er mer enn 5 år gammel.
Klorheksidin er et biguanid antiseptikum og desinfeksjonsmiddel som virker baktericid eller bakteriostatisk mot mange Gram-positive og Gram-negative bakterier (1).
Mekanismer for antibiotikaresistens og resistens mot desinfeksjonsmidler har mange fellestrekk. Forskning har vist kobling mellom antibiotika- og desinfeksjonsmiddelresistens. Det er rapportert høyere forekomst av bakterier som er resistente mot visse typer desinfeksjonsmidler i miljøer hvor slike midler brukes mye enn i miljøer hvor slike midler sjelden nyttes. Bruk av desinfeksjonsmidler og antiseptiske midler bør forbeholdes områder der slike midler har en nødvending og dokumentert effekt (2-4). Ved for eksempel tann- og munnstell hos syke kan munnskyllevæsker med innhold av klorheksidin vurderes (5).
Desinfeksjonsmidler er kjemiske virkestoffer, som kan gi bivirkninger. Bivirkningene vil blant annet avhenge av hvilket middel som brukes, styrken, virketiden og bruksområde.
Noen desinfeksjonsmidler kan gi misfarging av tennene. Dette er blant annet tilfelle for klorheksidin (6,7). Misfargingens intensitet er trolig avhengig av konsentrasjonen av klorheksidin, frekvens og brukstid. Administrasjonsformen ser ikke ut til å påvirke graden av misfarging. Munnrensemiddel med innhold av klorheksidin er også rapportert å kunne gi misfarging på tunge, ubehagelig smak og i sjeldne tilfeller avskjelling av tunge og munnslimhinne. Reversibel parotishevelse kan forekomme (7). Det er også sett hypersensitivitetsreaksjoner ved topikal applisering av klorheksidin, men trolig er frekvensen lav (1,8). Vi har ikke undersøkt om det finnes informasjon om frekvens av hypersensitivitetsreaksjoner i forbindelse med applisering av klorheksidin på slimhinner.
Konklusjon
Bruk av desinfeksjonsmidler kan føre til resistensutvikling hos bakterier. Desinfeksjonsmidler kan gi bivirkninger, blant annet kan klorheksidin gi misfarging av tenner. Bruk av desinfeksjonsmidler og antiseptiske midler bør forbeholdes områder der slike midler har en nødvendig og dokumentert effekt.
Utredningen er utarbeidet på grunnlag av tilgjengelig litteratur og ressurser på publiseringstidspunktet. Innholdet i utredningen oppdateres ikke etter publisering. Helsepersonell er selv ansvarlig for bruk av utredningens innhold i rådgivning eller pasientbehandling.