Del denne artikkelen:
Facebook
Twitter
LinkedIn
NB! Denne utredningen er mer enn 5 år gammel.
TRYGG MEDISIN – FRA PILOT TIL PASIENTSIKKERHET!
Legemiddelbivirkninger er et helseproblem:
Manglende etterlevelse og feil bruk av legemidler truer pasientsikkerheten:
Dagens legemidler og legemiddelinformasjonstilbud er utfordrende:
Et godt pasientforløp stiller krav til at pasienter og pårørende får økt kunnskap og forståelse av legemiddelbehandling
RELIS (regionale legemiddelinformasjonssentre) har utviklet en nettbasert, gratis publikumstjeneste som nå prøves ut i en pilotfase fra høsten 2014:
Tjenesten drives av Regionale Legemiddelinformasjonssentre (RELIS) ved Universitetssykehusene i Tromsø, Trondheim, Bergen og Oslo. Svarene gis av erfarne leger og farmasøyter og svarene er tilpasset brukergruppen.
I samråd med helsevesenet gir vi informasjon om medisiner til privatpersoner. Slik kan de få bedre kunnskap om sine medisiner. Vi tror at økt kunnskap gir bedre forståelse og trygghet i behandlingen.
Tjenesten er av kapasitetshensyn foreløpig lite markedsført. Henvendelsene behandles konfidensielt og personidentifiserbare opplysninger fjernes. Faglige problemstillinger med svar lagres og hyppig problemstillinger kan identifiseres. Dette kan brukes til å utforme målrettet legemiddelinformasjon. Tjenesten har konsesjon fra Datatilsynet. Vi garanterer svar innen 2 dager.
Eksempler på spørsmål fra pilotfasen:
Calcigran
«Spørsmål: Hei! Jeg skal starte på Calcigran Forte tabletter mot forebygging av benskjørhet. Jeg syns tablettene smaker fælt og brekker meg stadig ved tygging eller suging. Gjør det noe om jeg da svelger tabletten? Har det noe å si for opptaket?»
«Svar: Du kan svelge Calcigran forte tabletter. Imidlertid er de ganske store, så du må nok dele de før de kan svelges. At du svelger tablettene har ikke noe å si for opptaket, men det er veldig viktig at du inntar de med rikelig vann, slik at virkestoffet ikke blir liggende i spiserøret (da mister du en del av effekten).»
Paroxetin og Seroxat
«Spørsmål: Hva er forskjellen på Paroxetin og Seroxat?Fikk Seroxat på apoteket, men legen hadde skrevet ut Paroxetin på blå resept. Tør ikke ta Seroxat. Hva er forskjellen? Skal ta 60 mg hver morgen. Men tar ikke den, da det sikkert er noe annet?????»
«Svar: Hei, Paroxetin og Seroxat er bare ulike navn på den samme medisinen laget av ulike produsenter. Begge inneholder paroksetin. Apotekene har ulike varer på lager og det kan også være ulike priser som har betydning for hva du får utlevert på apoteket, uten å måtte betale ekstra. Du kan dermed trygt bruke Seroxat som du har fått utlevert fra apoteket.»
Vårt forslag til bedre pasientsikkerhet er å integrere Trygg Medisin i relevante elektroniske verktøy i helsesektoren og i det offentlige
Tilbudet er ment å være komplementært til legemiddelinformasjon gitt av helsepersonell i sykehus, allmennpraksis og apotek. Helsepersonell kan henvise pasienter til tjenesten ved tidsnød eller når andre forhold gjør at tilpasset legemiddelinformasjon ikke kan formidles.
Vi representerer en produsentuavhengig kilde som ikke skal intervenere i lege-pasientforholdet, men har som formål å øke etterlevelse av legemiddelbehandling basert på trygghet gjennom kunnskap.
Vi trenger 50 millioner:
Det forskrives i dag 40 millioner resepter til vel 3,7 millioner brukere i Norge. Erfaring fra Trygg Mammamedisin (www.tryggmammamedisin.no) er at vel 60 000 gravide genererer ca. 2000 spørsmål (3,3 %) om legemidler ved graviditet og amming per år. For Trygg Medisin vil 3,3 % av 3, 7 millioner brukere tilsvare 122 100 spørsmål. Hvert spørsmål vil ta ca. 30 min å besvare, og kreve 36 årsverk (1700 timer/år). For å utvide tjenesten med egnede lokaler og infrastruktur har vi behov for 14 millioner i tillegg til 36 for å dekke årsverkene.
For 50 millioner kan vi:
Gevinsten med tiltaket (basert på dagens kunnskap om legemiddelbivirkninger og legemiddelfeil) vil være bedre pasientsikkerhet og helse. Aktiv innhenting av relevant informasjon gir økt eierskap, og setter pasienten bedre i stand til å ta ansvar og valg i forhold til egen legemiddelbehandling.
Tiltaket kunne gjennomføres i helse- og omsorgstjenesten i Norge
Utredningen er utarbeidet på grunnlag av tilgjengelig litteratur og ressurser på publiseringstidspunktet. Innholdet i utredningen oppdateres ikke etter publisering. Helsepersonell er selv ansvarlig for bruk av utredningens innhold i rådgivning eller pasientbehandling.