Del denne artikkelen:
Facebook
Twitter
LinkedIn
NB! Denne utredningen er mer enn 5 år gammel.
SVAR
Henoch Schönleins purpura er ikke spesifikt beskrevet i den godkjente norske preparatomtalen (SPC) for isotretinoin, men det oppgis at alvorlige tilfeller av allergisk vaskulitt, ofte med purpura (bloduttredelser og røde merker) på ekstremitetene og ekstrakutan involvering er blitt rapportert (2).
I Verdens helseorganisasjon (WHO) sin internasjonale bivirkningsdatabase* finnes ingen rapporterte tilfeller av Henoch Schönleins purpura glomerulonefritt som sådan hos pasienter behandlet med isotretinoin, men i perioden 1986-2012 er det rapportert til sammen ni tilfeller av Henoch Schönleins purpura (HSP) hos pasienter behandlet med isotretinoin og for tre av pasientene ble det også rapportert hematuri. Av de totalt ni tilfellene er fem rapportert fra Storbritannia, og det hittil nyeste fra Sveits i 2012 (3). Tilfellet fra Sveits er etter alt å dømme identisk med kasuistikken publisert av Derungs og medarbeidere samme år. Her beskrives at en mulig årsakssammenheng ikke kan utelukkes hos en 16 år gammel gutt med debut av HSP tre uker etter oppstart av isotretinoinbehandling (4).
I siste nummer av Annals of Dermatology (februar 2013) beskrives ytterligere et tilfelle av HSP hos en 20 år gammel pasient behandlet med isotretinoin. Forfatterne viser til flere eldre beskrivelser av vaskulittsykdom hos isotretinoinbehandlede pasienter, deriblant et tilfelle av HSP med renale symptomer hos en 15 år gammel gutt behandlet med isotretinoin i 10 uker, men oppsummerer avslutningsvis at legemiddelutløst vaskulittsykdom er en eksklusjonsdiagnose basert på tidsmessig sammenheng mellom bruk av legemidlet og debut av symptomer samt fravær av andre mulige utløsende faktorer (5, 6). I WHOs bivirkningsdatabase* finnes for perioden 1983-2012 til sammen 65 rapporterte tilfeller av vaskulitt hos pasienter behandlet med isotretinoin. Dette er nødvendigvis en heterogen gruppe, men noen av tilfellene omfatter også glomerulonefritt, hematuri og/eller purpura (3).
RELIS har ved søk i medisinske litteraturdatabaser (Medline/EMbase) og bivirkningsoppslagsverk (Meyler’s side effects of drugs used in cancer and immunology) ikke funnet ytterligere beskrivelser av HSP hos pasienter behandlet med isotretinoin.
KONKLUSJON
Det finnes beskrivelser av Henoch Schönleins purpura og annen vaskulittsykdom hos pasienter behandlet med isotretinoin, og preparatomtalen omtaler også alvorlige tilfeller av allergisk vaskulitt, ofte med purpura (bloduttredelser og røde merker) på ekstremitetene og ekstrakutan involvering. Ettersom legemiddelutløst vaskulittsykdom er en eksklusjonsdiagnose er det implisitt at det er vanskelig å fullstendig utelukke andre mulige årsaker til pasientenes symptomer i de relativt få tilfellene som er beskrevet i litteraturen.
*) WHO understreker at datauttrekk fra bivirkningsdatabasen ikke representerer WHOs offisielle syn og at data ikke er homogene med tanke på innsamling gjennom spontanrapporteringssystemet. Opplysningene kan ikke brukes for å dokumentere sammenheng mellom det aktuelle legemiddelet og bivirkningen eller til å vurdere frekvens av bivirkningen.
Utredningen er utarbeidet på grunnlag av tilgjengelig litteratur og ressurser på publiseringstidspunktet. Innholdet i utredningen oppdateres ikke etter publisering. Helsepersonell er selv ansvarlig for bruk av utredningens innhold i rådgivning eller pasientbehandling.