Om bivirkningsrapportering i legetidsskriftet
Hvorfor er det viktig at helsepersonell, og særlig leger, sender inn melding til det norske bivirkningsregisteret når de mistenker at legemidler har forårsaket alvorlige eller ukjente bivirkninger hos pasienter?
Dette er tema for en artikkel skrevet av medarbeidere ved Statens legemiddelverk, RELIS Sør-Øst og Folkehelseinstituttet (1).
Vi trenger hjelp av rapporteringsvillige leger og annet helsepersonell for å få bedre kunnskap om legemidlers sikkerhet! Hele artikkelen kan leses i Tidsskrift for den norske legeforening: Bivirkninger skal meldes på mistanke | Tidsskrift for Den norske legeforening (tidsskriftet.no)
Hva skjer med meldingene etter at de er sendt inn? Hvordan bidrar norske bivirkningsmeldinger i det internasjonale arbeidet med å oppdage nye bivirkninger?Denne informasjonen kan leses her (2): NYL nr. 3 2023.pdf (legemiddelverket.no)
Bivirkningsmeldinger sendes elektronisk via portalen Melde.no
Mer informasjon om bivirkningsrapportering finnes her: Hvordan helsepersonell kan melde bivirkninger – Legemiddelverket
Referanser
- Samdal H, Stenberg-Nilsen H, Evensen G. Bivirkninger skal meldes på mistanke (publisert 13. mars 2023). Tidsskr Nor Legeforen 2023 doi: 10.4045/tidsskr.22.0758Statens legemiddelverk.
- Bivirkningsmeldinger bidrar til økt pasientsikkerhet (publisert 21. februar 2023). Nytt om legemidler i Tidsskr Nor Legeforen 2023; 143 (3): 224-5.
Publisert i
Utredningen er utarbeidet på grunnlag av tilgjengelig litteratur og ressurser på publiseringstidspunktet. Innholdet i utredningen oppdateres ikke etter publisering. Helsepersonell er selv ansvarlig for bruk av utredningens innhold i rådgivning eller pasientbehandling.