RELIS Vest
Tlf: Stengt pga korona-tiltak - ta kontakt via e-post og vi ringer tilbake
E-post: relis@helse-bergen.no
www.relis.no
Utredningen er utarbeidet på grunnlag av tilgjengelig litteratur og ressurser på publiseringstidspunktet. Innholdet i utredningen oppdateres ikke etter publisering. Helsepersonell er selv ansvarlig for bruk av utredningens innhold i rådgivning eller pasientbehandling.
RELIS database 2020; spm.nr. 13908, RELIS Vest
Dato for henvendelse: 07.02.2020
Utredningen er utarbeidet på grunnlag av tilgjengelig litteratur og ressurser på publiseringstidspunktet. Innholdet i utredningen oppdateres ikke etter publisering. Helsepersonell er selv ansvarlig for bruk av utredningens innhold i rådgivning eller pasientbehandling.
SPØRSMÅL:
Allmennlege spør om det er kommet ny dokumentasjon for bruk av rødkløver mot hetetokter siden spørsmålet ble besvart av RELIS i 2013? Vet man nå mer om kontraindikasjoner hos kvinner med brystkreft eller brystkreft hos mor?
SVAR:
I den nevnte RELIS-utredningen fra 2013 konkluderes det med at det på daværende tidspunkt ikke forelå overbevisende dokumentasjon på at rødkløver har effekt på klimakteriet (1).
Ved oppdatert litteratursøk finner vi at flere kilder angir at det er motstridende data vedrørende effekt av rødkløver på postmenopausale symptomer, men at majoriteten av dataene ikke viser signifikant effekt på hetetokter (2-4). Det har altså ikke skjedd noen endring siden RELIS-utredningen fra 2013.
Det er omdiskutert om rødkløver og andre fytoøstrogener kan øke risiko for østrogensensitiv brystkreft, på grunn av sine østrogeneffekter. Flere kilder viser imidlertid til studier der brystkreft-risiko ikke har vært påvirket av inntak av fytoøstrogener (2, 4). Det fremheves likevel at det fortsatt ikke er avklart om det å bruke rødkløver har noen påvirkning på brystkreft-risiko (2, 3), og man er tilbakeholden med å anbefale kosttilskudd med fytoøstrogener til kvinner med østrogenpositiv brystkreft (3, 4).
Det er helt nylig publisert en dobbeltblindet randomisert placebokontrollert-studie med 81 premenopausale kvinner som hadde østrogenreseptor-positiv brystkreft og som brukte tamoksifen. Studiegruppen fikk et preparat med 80 mg rødkløver daglig i 2 år. Man fant ingen påvirkning av rødkløver på tetthet i brystvevet eller endometrie-tykkelse, og rødkløver ble vurdert som trygt hos brystkreftpasienter som bruker tamoksifen. Det ble likevel etterlyst flere studier med lenger oppfølgingstid (5).
KONKLUSJON
Det foreligger ikke tilstrekkelig dokumentasjon på at rødkløver har effekt mot hetetokter og andre postmenopausale plager. Det er i tillegg usikkert om bruk av rødkløver kan øke brystkreft-risiko. En slik risikoøkning er foreløpig ikke dokumentert, men kosttilskudd med fytoøstrogener kan ikke anbefales til kvinner som selv har brystkreft.